Planinsko društvo Tolmin

Dobri zimski vzponi alpinistov Soškega AO v zimi 2010/2011

Letošnja zima je postregla z odličnimi snežno/lednimi razmerami v naših gorah. Temu primerni so odlični tudi vzponi naših alpinistov. V Julijcih in Kamniških Alpah so se plezale smeri, ki le redko doživijo zimsko ponovitev. Preplezana je bila tudi prenekatera nova linija. Tudi alpinisti Soškega AO smo razmere dobro izkoristili. Preplezanih je bilo kar nekaj zanimivih vzponov, ki jih velja omeniti.

ImageČeprav je novica že bila objavljena na spletnih straneh, naj se najprej navede resnično dober vzpon bratov Nejc in Rok Kurinčič, ki sta preplezala kombinacijo smeri Katarza in Mansarda v SZ steni Planje. Več o tem vzponu najdete na strani http://www.gore-ljudje.net/novosti/62929/.

Že tri dni pred koncem lanskega leta, natančneje 28. decembra, so Sandro Krajnik, Marko Koren in Marko Gruden plezali Kačjo slino v Vedinjem vrhu v Loški steni. Centralno grapo v Rombonu so dva dni kasneje plezali Ivan Rejc, Darko Podgornik in Marko Gruden. To smer so januarja preplezali še Sandro Krajnik in Hinko Rejec, ter Marko Koren in Gregor Brešan, ki sta izbrala desno izstopno varianto.

Konec januarja/začetek februarja je Marko Gruden z različnimi soplezalci v petih dneh nanizal kar štiri dobre vzpone. V nedeljo 30.1.2011 so skupaj z Ivanom Rejcem in Darkom Podgornikom opravili prvo ponovitev smeri Kref v Vedinjem vrhu v Loški steni. Smer so zaključili z direktnim prvenstvenim izstopom na enega od vrhov Vedinjega vrha. Naslednji dan sta v SZ steni Bavškega Grintavca z Iztokom Rutarjem preplezala Centralno smer, ki je prav tako dobila prvo ponovitev po mnogih letih.

Še pred zasluženim laškim pivom je Marko že sprejel povabilo Sebastjana Domeniha (AO Bovec) za ponovno plezanje v Loški steni. Namenila sta se preplezati smer Cesar – Comici. 1.2.2011 sta vstopila v smer, vendar sta se kot kaže uštela v dolžini / težavnosti smeri. Preplezala sta 13 raztežajev oz. 700 višinskih metrov smeri in se nato odločila za sestop po lovski smeri. Vendar trud ni bil zaman. Poleg tega, da sta uživala v odličnih razmerah, sta prvenstveno preplezala vstopnih 300 m smeri (Zimska vstopna varianta). Sledil je dan počitka v katerem je Marko že našel nov zagon. Tako je 3.2.2011 z Markom Korenom že plezal v SZ steni Krna – seveda smer Zagon :).

Dolg v Loški steni sta s Sebastjanom poravnala 7.2.2011 in v 10 urah v celoti preplezala smer Cesar - Comici v Briceljku. V strmem vstopnem delu smeri razmere zaradi odjuge niso bile več idealne pač pa za silo še sprejemljive. 

ImageDobre razmere so za odkrivanje novih linij izkoristili tudi Marko Koren, Elvis Pavšič in David Kapitan. 4.2.2011 so plezali v SZ steni Bavškega Grintavca. Linija smeri je večinoma prvenstvena, poteka desno od smeri Raz izza Kanje.

Dne 12.2. je direktna izstopna varianta smeri Kref v Loški steni že dobila prvo ponovitev. Smer Kref z direktno izstopno varianto sta preplezala Elvis Pavšič (Soški AO) in Jernej Penič (AO Mojstrana).

Bele sanje v Vrhu polic nad dolino Možnice je odsanjal - z redkimi izjemami - cel Soški AO.  

 

                                                          Miranda Ortar, Soški AO

Natisni E-naslov