Planinsko društvo Tolmin

Program tur in pohodov za leto 2022

Program planinskih tur in pohodov v letu 2022 je pripravil vodniški odsek. Realizacijo pa nam bodo krojili ukrepi za zajezitev širjenja okužb.
Vodniški odsek si pridržuje pravico do odpovedi pohoda oz. ture v primeru nezadostnega števila udeležencev, slabega vremena ali ostalih objektivnih razlogov. Pridržujemo si tudi pravico do spremembe datuma oziroma smeri pohoda, če bi tako narekovali že omenjeni razlogi. Udeleženci morajo biti za turo oz. pohod ustrezno pripravljeni in opremljeni. Na zahtevne in zelo zahtevne ture se lahko podajo samo člani z ustrezno telesno pripravljenostjo in izkušnjami iz visokogorja. Vodnik ture oziroma pohoda ima pravico zavrniti udeleženca pred ali med turo oziroma pohodom, če je le-ta neprimerno pripravljen, opremljen ali je nediscipliniran. Hodimo na lastno odgovornost! Razpis posameznega pohoda oz. ture je objavljen na oglasnih mestih ter na spletu http://www.pdtolmin.si/ (novice) in https://www.facebook.com/pdtolmin.
Vodniki zbirajo prijave na posamezno turo praviloma v četrtek pred turo ob 18.30 uri v pisarni PD. Njihovi kontakti so objavljeni spodaj.

Vabimo vas, da se nam pridružite:

Januar

Datum

Tura, pohod

Kratek opis

Zahtevnost*

Vodnik


16

Črvov vrh,
974 m

Nočni zimski pohod ob polni luni. Izhodišče na Ponikvah- Šentviška gora na Tolminskem. Lahke hoje 4 ure.


L

Vinko Pagon

30

Struška -
turni smuk

Nahaja se v Karavankah med Stolom in Golico. V mesecu maju je polno narcis, pozimi pa priljubljen turnosmučarski vrh ali lepa zimska tura. Lahki turni smuk skupaj 4-5 ur.
LT

Alenka Lužnik

Februar


8

Po poti kulturne dediščine 


Pohod je posvečen našemu velikemu pesniku Francetu Prešernu. Lahka tura, hoje bo 4-5 ur.    

L

Slavica Boljat 

 


19

Tovorna pot živega srebra

Izhodišče ture bo pri policijski postaji v Idriji. Nadaljevali bomo do zaselka Kolenc in se povzpeli po strmi stezi na vrh Marutnik, 892m. Sestopili bomo do vasi Gore, ki se ponaša s kar pol tisočletno zgodovino in Kovačevega Rovta ter na razgledno točko Staje. Za krožno, deloma zahtevno pot bo 4-5 ur hoje.

L

Slavica Boljat


26

Ruthin pohod okoli Blejskega jezera
Dobrodelni pohod okoli Blejskega jezera v spomin na Ruth Podgornik Reš. Pot okoli jezera je dolga 6 km in v enem dnevu,
po želji, lahko naredimo več krogov.
Vsako leto poteka pohod in tek okoli Blejskega jezera v dobrodelne namene.

L

Slavica Boljat

Marec


6

Po Vojkovih
poteh na
Nanos

Na Nanos vodi več poti, izbrali bomo najlažjo, glede na razmere. Hoje 4 ure.

L

Simon Gorjup


13
Turni smuk v  Nockbergih Avstrija ali Slovenija
Turni smuk bo prilagojen aktualnim razmeram

 TS
L

 Alenka Lužnik

27

Porezen,
1632 m

Tradicionalni zimski pohod, hoje 4-5 ur. Glede na razmere, je pohod lahko zahteven. Obvezna zimska oprema: dereze, cepin, čelada.

LZ

Vinko Pagon

April


3

Tura nad Drežniškimi Ravnami,
1003 m

Neizrazita, a razgledna točka v strmem južnem pobočju Krasjega vrha. Nanjo se bomo povzpeli iz Drežniških Raven, po neoznačenih stezicah. Sestopili bomo krožno do izhodišča. Za lahek pohod bomo potrebovali 3-4 ure.

 

L

Davorin in Nada  Gaberšček


22-24

Rečiška
krožna pot

Najlepša in zmagovita pot leta 2019, poteka po vrhovih dela Posavskega hribovja in obkroži Rečiško dolino, ki nosi ime po potoku Rečica in je bila vse do 19. stol. znana po rudarstvu. Pot obhodi deset vrhov, ki ponujajo lepe razglede in je dolga 34 km. Prenočili bomo v koči na Kalu in Šmohorju. Dnevno bo po srednje zahtevni poti 4-5 ur hoje.

L

Slavica Boljat

Maj


7


Po stopinjah Valentina Staniča

Izhodišče ture bo na parkirišču v Solkanu. Nadaljevali bomo po  markirani poti do ruševin cerkve sv. Valentina in po izpostavljenem in razglednem grebenu do vasi Vrhovlje, kjer bo prevoz v Kanal. Za deloma zahtevno pot bomo rabili 4-5 ur.


LSlavica Boljat

8

Pot ob žici

Pot ob žici, je 32,5 km dolga pot okrog Ljubljane.

L


Mara Vidic

   
15


Martuljški slapovi in ferata Hvadnik

Ferata Hvadnik je plezalna pot skozi divjo sotesko v Gozdu Martuljku, ki je posebna zaradi svoje lege.  Do vrha se pride tudi po normalni poti 1h-2h. Martuljški slapovi se nahajajo pod Špikom, Še posebej spektakularen je Zgornji Martuljkov slap, ki v belem skalnatem objemu pada preko mogočne stene, pot povsem do njega pa popestri še kratek plezalni del 2-3h, vse skupaj 5-6 ur.

Z

Alenka Lužnik


21


Kosmačeva učna pot

Iz Dolenje Trebuše do Mosta na Soči, nato z ladjico do sotočja Soče in Tolminke, ter zaključek v knjižnici Cirila Kosmača. Lahka tura, hoje 6 ur.


L

Mara Vidic


29

46.
tradicionalni pohod na planino Sleme, 1448 m

Spominski pohod na planino Sleme, kjer bo ob 11. uri pri spomeniku padlim spominska slovesnost. Začetek in zaključek krožne poti je v Tolminu, za katero bomo potrebovali 7 ur.

L

Mija Kokošin   

Junij

5

Od češnje do češnje

Pohod poteka po poteh goriških Brd, ki imajo imena po starih češnjah. Lahke hoje bo  4-5 ur.

L

Slavica Boljat

11

Dan slovenskih planincev


Udeležili se bomo srečanja slov. planincev s pohodom in druženjem.

L

Milena Brešan

12

Amariana, 1905 m

Razgledna gora, piramidaste oblike, nad Tolmezzom. Izhodišče na prelazu Cristo di Forza. Pot vodi najprej skozi redek gozd, nato preide na travnate strmine, višje pa premaga še skalnat žleb zavarovan z jeklenico. Sestop po isti poti. Čas za delno zahtevno pot je 5-6 ur hoje.

Z

Nada in Davorin
Gaberšček

18

 

Svinjak,
1653 m

Izlet pričnemo na izhodišču vasi Kal Koritnica. Po delno zahtevni markirani poti se usmerimo v smeri vrha Svinjaka .Po vršnem pobočju gore nas pripelje pot na razgleden Svinjak (1653 m.n.v). Povratek preko Malega Čela, kjer je muzej na prostem. Za celotno pot bomo rabili 6 ur lahke hoje.

Z

Mija Kokošin
Damijan Manfreda

26

Odpovedan

Zadnja Lopa, 2115 m

Iz doline Zadnjice se po markirani poti odpravimo na Prehodavce, 2071 m. Od tu se bomo povzpeli na razgleden vrh Zadnja Lopa, pred odhodom v dolino pa obiskali še Rjavo in Zeleno Triglavsko jezero. Spustili se bomo v Trento. 10 ur hoje. 

L

Mija Kokošin

 Julij


9

 


Pohod šestih mostov

Predstavitev in podpora izgradnji načrtovanih mostov in brvi na reki Soči v občini Tolmin. Podrobnosti pohoda: dolžina: 17 km, težavnost: lahko, vzpon: 497 m, sestop: 415 m. Hoje 5 h 30 min.

 
L

 
Milena Brešan


10


Kukova špica, 2427 m


Vrh stoji na skrajnem vzhodnem delu velikanov nad Martuljkom. Iz izhodišča v dolini Vrata preko sedla Gulce na vrh.Za zahtevno pot bomo potrebovali 6-8 ur. Obvezna čelada.ZZ


Nada in Davorin Gaberšček

17

Srečanje planincev na planini Razor

Tradicionalno srečanje planincev in drugih ljubiteljev gora s kulturnim programom.

L

 Milena Brešan


31

 


Stol,
2236 m,
Karavanke

Tokrat se bomo nanj povzpeli po severni, avstrijski strani, po strmi, skalnati steni-ferati. Po krožni poti bomo sestopili mimo Celovške koče na izhodišče. Obvezno zavarovanje za tujino in komplet za ferate – čelada, pas, samovarovalni komplet in rokavice. Zelo zahtevna tura, hoje 7-8 ur.ZZ


Alenka Lužnik

 

31

 

Mali in Veliki Šmohor 

Izhodišče ture bo v Lepeni pri Domu dr. Klementa Juga. Nadaljevali bomo po Majevski poti do Doma pri Krnskih jezerih, ter proti M. Šmohorju. Z vrha bomo sledili deloma zahtevnemu brezpotju na Veliki Šmohor in sestopili do Doma pri Krnskih jezerih. Za deloma zahtevno turo bo 8 - 9 ur hoje. Obvezna čelada.

 

 

Z

 

 

Slavica Boljat

Avgust


13


Plešivec,

2184 m


Iz Loške Koritnice se bomo odpravili na Plešivec. Vzpeli se bomo čez najbolj vzhodni del Loške stene do prelaza Čez Brežice in od tu po neoznačeni stezi na vrh. Sledil bo spust bo v dolino Bavšica, od tam pa z avtomobilom nazaj v Loško Koritnico. 8 ur hoje. Obvezna oprema: čelada, plezalni pas in samovarovalni komplet. 

Mija Kokošin
Damijan Manfreda28


Lienški Dolomiti

Nahajajo se južno od mesta Lienz (A). V osrčju teh vršacev se nahaja koča Karlsbader Hütte, kjer se bo skupina razdelila. Prva skupina se bo povzpela na Seekofel, 2738 m, druga si bo ogledala okolico jezera. Za prvo skupino po zelo zahtevni smeri bo 9 ur hoje, za drugo skupino, bo lahke hoje 4 ure. Za zelo zahteven vzpon je potrebna oprema: plezalni pas, samovarovalni komplet, čelada.

ZZ
L

Nada in Davorin Gaberšček

 September
 


17


Vrh Laške Planje

Planinski izlet bomo začeli za cesto v Gozdec nad Bovcem. Od tu naprej po markirani poti pod pečinami Turna v Skednju, mimo opuščene planine Gozdec do ruševin stare koče Petra Skalarja. Naprej po zanimivem škrapljastem svetu - Kaninskih podih, v smeri Vrha Laške Planje. Na vrhu nas čaka čudovit razgled na okoliške gore. Za zelo zahtevno turo bomo potrebovali 9 ur hoje. 


ZZ


Mija Kokošin
Damijan Manfreda

24

Breški Jalovec,
1613 m

Tradicionalni pohod iz Breginja, preko Malega in Velikega Muzca na vrh. Sestop v vas Brezje in prevoz do Breginja. Lahka tura, hoje 7 ur.

L

Nada in Davorin Gaberšček

25

 

Šober (Monte Sciaber),
1953 m

 

Vrh nad Rajblom z lepimi razgledi ob lepem vremenu. Izhodišče ture bo na Mangartski planini ob 9 uri. Od tu bomo sledili markacijam do sedla Čez Stože in proti zahodu do Vraške škrbine ter po grebenu na vrh. Sestopili bomo nazaj na sedlo Čez Stože in se spustili v dolino Dren ter sledili brezpotju do Mangartske planine, na izhodišče. Lahke hoje 4-5 ur.
Tura je vključena v Festival pohodništva Doline Soče.

 

L

 

Slavica Boljat

 

Oktober


1


Rombon


Naš pohod bomo pričeli pri trdnjavi Kluže:. Pot se sprva vzpenja po gozdu. Nato še malo naprej po gozdu do Kote 1313.  Od tu dalje sledimo tablam za Rombon, dalje pa samo sledimo rdečim markacijam.  Na vrhu Rombona 2208 m.n.v pa bomo deležni čudovitih pogledov na Mangart, Jalovec in Triglav.  Vrnemo se po isti poti nazaj, kot smo prišli gor. Za celotno pot bomo potrebovali 9 ur lahke hoje.


Z
 
Mija Kokošin
Damijan Manfreda


9

 

Pohod po 
Sedevčičevi
poti


Pot čez travnike in kraško pokrajino v jesenskih barvah. Izhodišče na Banjšicah,  lahke hoje 4-5 ur.

L

Milena Brešan


16

 

Kaluder,
1980 m, Julijske Alpe


Vrh nad Soško dolino. Izhodišče ture bo v Vrsniku/Pod Zjabci in po markirani poti do planine Na Skali, kjer zavijemo na stezo proti planini Za Črnim vrhom. Od planine se usmerimo na zelo zahtevno brezpotje, skozi nadležno rušje in po strmem melišču na vrh, ki ne skopari z razgledi. Sestopili bomo po strmem travnatem pobočju, skozi nadležno rušje do podrte planine Za Črnim vrhom. Od tu naprej proti dolini, mimo opuščene vasi Črče, na izhodišče in še 2 km po cesti do parkirišča. Za krožno, zelo zahtevno pot bo 10-12 ur hoje.


ZZ

 Slavica Boljat

November

12

 

Krn - pohod spomina 1918-2022

Iz Lepene do Krnskega jezera, sestop po isti poti. Lahke hoje 4-5 ur.
Pohod je posvečen spominu padlih in umrlih vojakov na soški fronti in koncu 1. svetovne vojne. Spominska slovestnost bo ob 12. uri ob Krnskem jezeru.

LZ

Mija Kokošin


19

Po stezicah,
ki so včasih
bile…

Stezice bomo iskali po Šentviški planoti. Lahke hoje 4-5 ur.

L

Vinko Pagon

December

3

Jelenk,
787 m

Pohod poteka iz Kanala ob Soči do vasi Kanalski vrh ter po markirani poti na vrh. Z vrha po zahodni strani do Kanalskega vrha in v Kanal. Lahke hoje bo 5 ur.

L

Slavica Boljat

4

Miklavžev pohod na
Krasji vrh,
1773 m

Izhodišče v Drežniških Ravnah in po markirani poti na vrh. Sestop preko planine Zaprikraj na izhodišče. Zahtevna zimska tura. Hoje 5-6 ur. Obvezna zimska oprema: čelada, cepin, dereze.

LZ

Davorin in Nada Gaberšček

17

Javornik,
1240 m

Zimska tura, hoje 4 ure.

LZ

Simon Gorjup

18

Ob meji
brez meje

Pohod poteka po meji med Italijo in Slovenijo. Lahke, nezahtevne hoje bo 4-5 ur.  

L

Slavica Boljat

26

Nočni pohod
na Mengore

Ob mraku se iz Modrejc povzpnemo na Mengore in sestopimo po krožni poti v Modrejce. 4 ure lahke hoje.

L

Mara Vidic

 *Legenda: L- lahka nezahtevna pot, Z- zahtevna pot, ZZ- zelo zahtevna pot, LZ - zahtevnost odvisna od snežnih razmer, TS - turna smuka


Seznam vodnikov - telefonski kontakti


 1

Boljat  Slavica

051 622 962  

 2

Brešan Milena   

041 743 356  

 4

Gaberšček Nada

031 876 010

 5

Gaberšček Davorin

031 868 031

 6

Gorjup Simon

031 344 967  

8

Kokošin Mija

031 890 079

10

Lužnik Alenka

051 387 864

11

Manfreda Damijan

041 422 483

 12

Pagon Vinko

041 261 075

13

Rudi Rauch

031 756 082

14

Vidic Mara

040 232 898


POHODI V LETU 2022 /vodita Mara Vidic in Simon Gorjup /

Termin

Pohod

*Zahtevnost

januar

Slovenska obala in Seča

L

februar


Čičer (726 m) nad Ročinjem

L

 

marec

Sveta trojica nad Pivko

L

 

april


Po razglednih vrhovih nad Bledom

L

 

maj


Po Rakitovski planoti (Lačna-Mlini-Lačna)

    L     

junij


Škavnica nad Vipavo

L

julij

Loška Koritnica

L

avgust


Goli vrh nad Jezerskem

L

september


Kozlek-Ilirska Bistrica

L

oktober


Lajnar-Možic s Soriške planine

L

november


Trcinka v Goriških brdih

L

december

Pred domačim pragom

L

 

Program pohodništva izvajamo v sodelovanju z Društvom upokojencev občine Tolmin.
Pri zavarovanju pohodov pomagajo Emil Kogoj in Ljubo Leban in Rudi Rauch.  

*Legenda: L- lahka nezahtevna pot, Z- zahtevna pot, ZZ- zelo zahtevna pot, LZ - zahtevnost odvisna od snežnih razmer, TS - turna smuka

Natisni E-naslov