Planinsko društvo Tolmin

  • Home
  • Izleti in pohodi

Program tur in pohodov za leto 2020

Program planinskih tur in pohodov v letu 2020 je pripravil vodniški odsek, ki si pridržuje pravico do odpovedi pohoda oz. ture v primeru nezadostnega števila udeležencev, slabega vremena ali ostalih objektivnih razlogov. Pridržujemo si tudi pravico do spremembe datuma oziroma smeri pohoda, če bi tako narekovali že omenjeni razlogi. Udeleženci morajo biti za turo oz. pohod ustrezno pripravljeni in opremljeni. Na zahtevne in zelo zahtevne ture se lahko podajo samo člani z ustrezno telesno pripravljenostjo in izkušnjami iz visokogorja. Vodnik ture oziroma pohoda ima pravico zavrniti udeleženca pred ali med turo oziroma pohodom, če je le-ta neprimerno pripravljen, opremljen ali je nediscipliniran. Hodimo na lastno odgovornost! Razpis posameznega pohoda oz. ture je objavljene na oglasnih mestih in na spletu http://www.pdtolmin.si/ (novice) in FB strani društva.
Vodniki zbirajo prijave na posamezno turo praviloma v četrtek pred turo ob 18.30 uri v pisarni PD.

Vabimo vas, da se nam pridružite:

Januar

Datum

Tura, pohod

Kratek opis

Zahtevnost*

Vodnik


11.

Črvov vrh, 974 m

Nočni zimski pohod ob polni luni. Izhodišče na Ponikvah- Šentviška gora na Tolminskem. Lahke hoje 4 ure.


L

Vinko Pagon
19.

Skozno,
671 m

Nad Lijakom, prav na prepadnem robu Trnovskega gozda, predira skalni pomol naravni most Skozno, prav isto ime, pa označuje tudi spodmol, oziroma kratko jamo. Približno 15 m dolg in okoli 10 m visok naravni most je nastal hkrati s spodmolom, saj je most podaljšek oboka nad jamo. Le ta je dolga 15m  in ima zasigano dno. S skalnega spodmola je izreden razgled na Vipavsko dolino in Furlanijo. Izhodišče v Šmihelu. Lahke hoje 3 ure.

L Nada in Davorin Gaberšček
26. Tržaška okolica

Lahka tura, hoje 4-ure. L Slavica Boljat

Februar1.

Cima Bella-
Lepi Vršič,
1911 m

Kopasti hrib leži na začetku Karnijskih Alp v bližini Trbiža v Italiji. Primerna je tudi za začetnike turnega smučanja. Čas vzpona 2 uri, 780m višinske razlike. Lahki turni smuk.  Pridružijo se lahko pohodniki z zimsko opremo.

LZ

 Alenka Lužnik


23.

Modričji vrh ali    Mt. Madrizze, 1818 m,
Karnijske Alpe

Neznan vrh nad Mokrinami. Izhodišče ture bo na cesti, ki pelje na Mokrine, pri kasarni Marta Laritti.  Nadaljevali bomo proti  planini Kot (Winkel) in desno proti vrhu. Za lahko zimsko turo bomo rabili 4 ure.
Možen bo sestop tudi čez Cimo Madrizze, 1842m, za kar se tura podaljša za eno uro. Vse bo odvisno od zimskih pogojev. Obvezna zimska oprema: čelada, dereze, cepin.


LZ

Slavica Boljat

Marec


1.

Po Vojkovih
poteh na
Nanos

Na Nanos vodi več poti, izbrali bomo najlažjo, glede na razmere. Hoje 4 ure.

L

Simon Gorjup


14.

Ovčji vrh - Kozjak,
2024 m

Kopasti vrh nad Celovško kočo v Avstriji, ki je priljubljen tudi turnim smučarjem. Za turni smuk bomo rabili do vrha 3-3.30 ure, približno 1000 m višinske razlike. Obvezna oprema lavinski trojček – lopata, žolna, sonda. Pridružijo se lahko pohodniki z zimsko opremo.

LZ
TS

Alenka Lužnik

22.

Porezen,
1632 m

Tradicionalni zimski pohod, hoje 4-5 ur. Glede na razmere, je pohod lahko zahteven. Obvezna zimska oprema: dereze, cepin, čelada.

LZ

Vinko Pagon

28.

Po stopinjah Valentina Staniča

Iz Solkana po grebenu Sabotina do zaselka Vrhovlje, nato z avtobusom v Kanal. Lahke, deloma zahtevne hoje bo 4 - 5 ur.

L

Slavica Boljat

April
 


5.

Gradiška Tura,
Otmarjeva
pot, 793 m

Vipavski planinci so v stenah Gradiške Ture postavili novo zelo zahtevno  planinsko pot. Z novo planinsko potjo je vipavsko planinsko društvo obeležilo 50-letnico obstoječe  Furlanove poti na Turo. Posvetilo pa jo je nekdanjemu predsedniku društva Otmarju Črnilogarju, ki je bil tudi najbolj zaslužen za postavitev Furlanove poti. Izhodišče ture je pri kampu Tura na Gradišču pri Vipavi. Sestop po lažji smeri. Za krožno pot bomo rabili 4-5 ur. Obvezna oprema: čelada, samovarovalni komplet, plezalni pas.


ZZ

Slavica Boljat
Alenka Lužnik

25.-26.

Rečiška pot

Pot obkroži idilično Rečiško dolino, ter gre po osmih vrhovih vzhodnega dela Posavskega hribovja. Cela pot je dolga 34,4 km, najvišji vrh je visok 1090m, najnižji 220 m. Srednje lahka tura, dnevno bo 6-7 ur hoje.

L

Slavica Boljat

Maj

10. Blegoš,
1562m
Izhodišče ture je v idilični vasici Robidnica na sedlo Slugov grič, mimo koče na Blegošu, ter na vrh. Sestop proti jugu, mimo bunkerjev in čez Črni vrh - smučišče, na izhodišče. L Slavica Boljat

   
16.


Po Kosmačevi učni poti

Iz Dolenje Trebuše do Mosta na Soči, nato z ladjico do sotočja Soče in Tolminke, ter zaključek v knjižnici Cirila Kosmača. Lahka tura, hoje 6 ur

L

Mara Vidic

24. Planina Razor:
Kaj pa tu
cveti
Naravoslovno raziskovanje flore L Milena Brešan
Irena Lesjak

31.

44.
tradicionalni pohod na planino Sleme, 1448 m

Spominski pohod na planino Sleme, kjer bo ob 11. uri pri spomeniku padlim spominska slovesnost. Začetek in zaključek krožne poti je v Tolminu, za katero bomo potrebovali 7 ur.

L

Mija Kokošin   Mara Vidic

Junij

7.

Od češnje do češnje

Pohod poteka po poteh goriških Brd, ki imajo imena po starih češnjah. Lahke hoje je 5-6 ur.

L

Slavica Boljat


14.

Lipnik, 1950 m
Lipnik je vrh v grebenu Naborjetskih gora nad dolino Dunje in Kanalske doline. Nanj se bomo povzpeli s planine Poccet in mimo planine Jelluz do razglednega vrha. Sestop po isti smeri. Lahke hoje 4 ure. L Nada in Davorin Gaberšček

13.

Dan slovenskih planinskih doživetij

Srečanje slovenskih planincev

(bo v organizaciji PZS v jeseni)

L

Milena Brešan

20.-21.

Odpoved

Kriški podi, 2050 m

Iz Zadnjice v Trenti bomo hodili po markirani pešpoti, sprva skozi gozd, potem pa po vse bolj razgledni poti, kjer bomo lahko opazovali najvišje vrhove nad Trento. Prenočili bomo v Pogačnikovem domu in se naslednji dan vrnili nazaj v dolino. Lahke hoje bo 8 ur.
L

Mija Kokošin

 Julij

5.

Lago di Sorapiss,
1926 m, Dolomiti

Jezero turkizne barva se nahaja v gorski skupini Sorapiss, pod prepadnimi stenami najvišjih vrhov. Turo bomo pričeli na prelazu Tre Croci,1805 m, ter se do njega podali po lepi razgledni poti ter po njej tudi sestopili. Lahke hoje 4-5 ur.


L

Nada in Davorin Gaberšček

11.

Kalški greben,
2224 m
Izhodišče ture v Krvavcu in čez vrh Krvavca do planine Dolga njiva na Kalški greben. Sestop čez vrh Korena na izhodišče. Lahka tura, hoje 6-7 ur.
L

Simon Gorjup

19.

Srečanje planincev na planini Razor

Srečanje žal odpade (Koronavirus). Če bo možno, bo organizirano kasneje.
Tradicionalno srečanje planincev in drugih ljubiteljev gora s kulturnim programom.

L

 Milena Brešan


27.

Izvir Mure,
Weiseck,
2714 m
Zapeljemo se do vasi Mur in nadaljujemo do koče Stickler, 1750 m v Nacionalnem parku Mura. Še isti dan se odpravimo do izvira Mure, naprej do konca doline ter povratek v kočo, kjer bomo prenočili. Drugi dan vzpon na  Weiseck, 2714 m. Za lahko, deloma zahtevno turo bomo rabili 6 ur.
Z

Alenka Lužnik

Avgust

9.

Suhi vrh nad Vršičem,
2109 m

Manj znan in obiskan dvatisočak nedaleč stran od grebena Male in Velike Mojstrovke in Travnika, od katerega ga ločuje manjše sedlo. Za zahtevno brezpotje potrebujemo 6 ur hoje. Obvezna oprema: čelada, plezalni pas.

ZZ

 

 

Slavica Boljat

22. Čez Prehodce na Krnsko jezero S planine Polog se bomo povzpeli do Prehodcev in se spustili do Krnskega jezera. Sestopili bomo v  Lepeno, kjer nas bo čakal prevoz do Tolmina. Lahka tura, hoje 7-8 ur.


L

Mija Kokošin

30.

19.-20.9.

Rjavina,
2532 m, Julijske Alpe
Mogočna gora nad dolinama Kot in Krma. Iz doline Kot mimo Debelega kamna, ter po zelo zahtevni, zavarovani poti na greben, in po njem do vrha. Sestop mimo Doma Valentina Staniča do izhodišča. Zelo zahtevne hoje 9- 10 ur. Obvezna oprema: plezalni pas, samovarovalni komplet, čelada.
ZZ

Nada in Davorin Gaberšček

 September
 


6.

Mali Babanski Skedenj,
1963 m
Zapeljemo se do B postaje na Kaninu. Spočetka gremo po markirani stezi proti planini Gozdec, a prav kmalu zavijemo levo na neoznačeno stezo proti našemu cilju. Pred vrhom se vzpenjamo po strmih travah, občasno je potrebno tudi malo plezati. Sestop z vrha do manjšega sedla in čez Kaninske pode iščemo prehode do planine Gozdec. Tu se priključimo markirani stezi do izhodišča.  Za krožno, deloma zahtevno turo bo 8-9 ur hoje.

Z

Slavica Boljat


12.


Mt. Zermula, 2143 m,
Karnijske Alpe

Mt. Zermula je gorski osamelec, ki leži južno od glavnega grebena Karnijskih Alp. Iz Pontebe se zapeljemo na travnati prelaz Lonize in po plezalni poti »Ferata Mt. Zermula« na vrh. Z vrha krožno po grebenu, v smeri Zuc della Guardia na izhodišče. Za zelo zahteven vzpon in nezahteven sestop, bomo rabili 4-5 ur.


ZZ

Alenka Lužnik

13.

Pohod na Črno prst in po 9. etapi Julijane
Z vlakom do Podbrda in od tu čez Kalarsko Brdo na Črno prst. Sestop do Kalarskega Brda in po novi poti okoli Julijskih Alp - po 11. etapi Julijane skozi odročne vasi Baške grape: Kal, Stržišče in Znojile v Hudajužno. Povratek z vlakom na Most na Soči. Lahka tura, hoje 7-8 ur.

 

L

 

Mija Kokošin

26.

Breški Jalovec,
1613 m

26. tradicionalni pohod iz Breginja, preko Malega in Velikega Musca na vrh. Sestop v vas Brezje in prevoz do Breginja. Lahka tura, hoje 7 ur.

L

Nada in Davorin Gaberšček

27.

Festival pohodništva Doline Soče:

Male špice,
2165 m

Greben Malih špic /Cime Verdi, je zahodni del Mangartske skupine, po kateri poteka državna meja med Slovenijo in Italijo. Izhodišče ture je na Mangartski planini (1307 m) na parkirišču. Od tu nadaljujemo po markirani poti čez vrh Ilovca in po neoznačeni stezi pod grebenom Malih špic do sedla Čez Plazje. Sledi še vzpon na zadnji vrh v grebenu. Sestop skozi Mesnovko do Zgornjega stana in po stezi na izhodišče. Lahke hoje bo 5 ur.

 

 L

 

Slavica Boljat

 

Oktober

3.
8.

Ladinger Spitz, 2079 m

 Kopasti, razgledni in najvišji vrh Svinje planine v Avstriji. Čas vzpona 2h 30 minut, 800 m višinske razlike. Lahka tura, primerna maja, junija ali oktobra. 
L
 
AlenkaLužnik


11.

Banjšice, Po Sedevčičevi
poti
ODPOVED


Pot čez travnike in kraško pokrajino v pravih jesenskih barvah. Izhodišče na Banjšicah,  lahke hoje 4-5 ur.

L

Milena Brešan


11.

Burnjak, praznik kostanja


Praznik prirejajo Slovenci iz Benečije. Pohod poteka po zgodovinskih in kulturnih znamenitostih Benečije. Lahke hoje 4-5 ur.


L

 Slavica Boljat

17. Zagorelec,
2090 m
Samotni vrh pod Bavškim Grintavcem. Tura je orientacijsko izredno zanimiva, hoja pa zaradi gostih in visokih trav v vzponu tudi naporna. Že gosto zaraščena markirana pot do planine Bukovec nam bo nakazala silno redko prisotnost človeka in obudila spomin na živahne trentarske čase. Morda pa bomo srečali zgovornega pastirja, ki bo pod strmimi pobočji visokih gora iskal svoje koze? Za krožno, zahtevno, deloma tudi zelo zahtevno pot, bomo rabili 9-10 ur hoje.
ZZ

Slavica Boljat

November

7.

Krn - pohod spomina 1918-2020

Iz Lepene do Krnskega jezera, sestop po isti poti. Lahke hoje 4-5 ur.
Pohod je posvečen spominu padlih in umrlih vojakov na soški fronti in koncu 1. svetovne vojne. Spominska slovestnost bo ob 13. uri ob Krnskem jezeru.

LZ

Mara Vidic


14.

Po stezicah, ki so včasih bile…

Tokrat bomo iskali stezice po Šentviški planoti.

L

Vinko Pagon

December

5.

Jelenk,
787 m

Pohod poteka iz Kanala ob Soči do vasi Kanalski vrh, mimo lovske koče na vrh. Sestop po krožni poti v Kanalski vrh in po isti smeri v Kanal. Lahke hoje 6 ur.

L

Slavica Boljat

6.

Miklavžev pohod na Krasji vrh, 1773 m

Izhodišče v Drežniških Ravnah in po markirani poti na vrh. Sestop preko planine Zaprikraj na izhodišče. Zahtevna zimska tura. Hoje 5-6 ur. Obvezna zimska oprema: čelada, cepin, dereze.

LZ

Davorin in Nada Gaberšček

19.

Javornik,
1240 m

Zimska tura, hoje 4 ure.

L

Simon Gorjup

20.

Ob meji brez meje

Pohod poteka po meji med Italijo in Slovenijo čez »drn in strn«. Lahke, nezahtevne hoje 4-5 ur.

L

Slavica Boljat

26.

Nočni pohod
na Mengore

Ko se znoči se iz Modrejc povzpnemo na Mengore in sestopimo po krožni poti v Modrejce. Lahke hoje 4 ure

L

Mara Vidic

 
Seznam vodnikov - telefonski kontakti

 1

Boljat  Slavica

051 622 962  

 2

Brešan Milena   

041 743 356  

 4

Gaberšček Nada

031 876 010

 5

Gaberšček Davorin

031 868 031

 6

Gorjup Simon

031 344 967  

8

Kokošin Mija

031 890 079

 9

Kutin Gorazd

051 238 315

10

Lužnik Alenka

051 387 864

 11

Pagon Vinko

041 261 075

12

Rudi Rauch

031 756 082

13

Vidic Mara

040 232 898


POHODI V LETU 2020 /vodita Mara Vidic in Rudi Rauch tel. 031 756 082/

 

Termin

Pohod

Kratek opis

*Zahtevnost

januar

STRUNJAN - LUCIJA -PIRAN - FIESA

Pohod bomo začeli na avtobusnem postajališču Strunjan, prečkali Parenzano in se podali v breg levo od tunela Valeta. S slemena  bomo pot  nadaljevali do Lucije in ob obali do Pirana ali Fiese. Predviden čas hoje je  3- 4 ure.

L

februar

SLAP RINKA

V februarju se bomo podali na »Pot po Logarski dolini« do slapu Rinka. Celotna pot je dolga 7 km in se jo lahko tudi skrajša.

L

 

marec

LIVEK -

TOPOLOVO

Prehodili bomo »Topolovško pot« iz vasi Livek čez Brezo do Topolovega v Benečiji. Pot je bila v preteklosti pomembna povezava obeh dolin, vse do postavitve meje leta 1947, ko je postala prepovedano območje. Danes pa zopet živi. Hodili bomo približno 3 ure.

L

 

april

PO POTEH SPOMINOV IN NOSTALGIJE Sprehodili se bomo po območju iz Rudijevih zgodnjih otroških in najstniških let vojnega in prvih let povojnega časa. Črmošnjice, Divji potok, Srednja vas, Brezovica, Blatnik… Lahke hoje bo 3 ure

L

 

maj

PO
RAKITOVSKI PLANOTI
Pohod bo potekal po delu krožne poti Lačna - Mlini - Lačna. Iz križišča cest pri Smokvici (300 m.n.m.) se bomo povzpeli na najvišjo točko našega pohoda, Veliki Gradež (507m.n.m.), nato pohod nadaljevali po Rakitovski planoti, mimo Treh očk in se spustili v Dvore. Cca 3 ure hoje.

    L     

junij


PO POTI  DVEH SLAPOV

Pot dveh slapov je krožna pot, v bližini Višnje gore, ob potoku Višnjici in njenem pritoku Kosci ter vaseh v njuni bližini. Najvišjo višino na poti dosežemo na Kuclju (748 m.n.m.) in Gradišču ( 706 m.n.m.). Hoje 4 ure.

L

julij

ŠUNIKOV GAJ, SLAP PRI
IZVIRU
LEPENJICE
Zapeljali se bomo v Lepeno in sicer od Šunikovega gaja do slapu pri izviru Lepenjice. Nekateri bodo tu pohod zaključili, ostali se vrnejo do izhodišča. Celotna pot je dolga 3- 4 ure.

L

avgust

V NEZNANO 


   ...........

L

ptember

LOVRENŠKA - RIBNIŠKA
JEZERA
Septembra se podamo na Roglo, predvsem z namenom sprehoda po novi poti med krošnjami. Pot bo podaljšana do Ribiških jezer ali samo do Lovrenških, odvisno od želja in zmožnostih posameznih pohodnikov. Za celo pot bo 6 ur.

L

oktober


VIŠEVNIK

Tokrat se bomo povzpeli nad 2000 m in sicer na 2050 m visoki Viševnik z Rudnega polja. Pohod bo prilagojen za vse pohodnike. Približno 5 ur hoje.

L

November

PO GREGORČIČEVI POTI Vemo, da je pesnik Simon Gregorčič tretjino svojega življenja preživel na Gradišču nad Prvačino. Tu je napisal svojo znano pesem »Nazaj v planinski raj«. Domačini so v njegov spomin, leta 2010, odprli pohodno pot iz Renč do Gradišča. Hoje 3 ure.

L


december


PRIŽNICA
NAD PLAVAMI

V 1. svetovni vojni, krvava kota 383, ko je italijanska vojska, v prvih dneh soške fronte, za vsako ceno hotela zavzeti ozemlja na levem bregu Soče. Krožno pot bomo začeli v Plavah. Mimo vojaških objektov iz 1. svetovne vojne se bomo povzpeli na vrh in nato mimo cerkvice Sv. Kvirina v Paljevo. Sledil bo spust po cesti in stezah do obnovljene cerkvice Sv. Alojzija ob Soči. Približno 3 ure hoje.

L

 

Program pohodništva izvajamo v sodelovanju z Društvom upokojencev občine Tolmin.
Pri zavarovanju izletov pomagajo Simon Gorjup, Emil Kogoj in Vlado Šorli.  

*Legenda: L- lahka nezahtevna pot, Z- zahtevna pot, ZZ- zelo zahtevna pot, LZ - zahtevnost odvisna od snežnih razmer, TS - turna smuka

Natisni E-naslov