Planinsko društvo Tolmin

Zahvala markacistom

ZAHVALA OBČINE TOLMIN: ODSEK MARKACISTOV PRI PLANINSKEM DRUŠTVU TOLMIN – za dolgoletno prostovoljno delo na planinskih poteh Delo markacistov je eno najbolj osnovnih opravil organiziranega planinstva pri nas. Odsek markacistov, ki deluje v okviru Planinskega društva Tolmin, upravlja z okoli 110 km registriranih planinskih poti. Trenutno šteje enajst članov, ki v zadnjem desetletju delujejo pod vodstvom načelnika Iztoka Kozoroga. Na seznamu njihovih opravil so označevanje, nadelava novih in vzdrževanje obstoječih poti. Slednje obsega vodenje seznama poti, njihovo čiščenje, obnovo markacij, postavljanje in obnovo smernih tabel ter popravilo jeklenic in klinov. Poleg običajnih naravnih poškodb tolminskim markacistom izzive postavljajo tudi drugi dogodki, ki od njih zahtevajo večje akcije, da dostope do gora ponovno vzpostavijo za varen obisk (podori, potresi, žledolom). Na planinskih poteh skupaj v povprečju opravijo 900 prostovoljnih delovnih ur letno, obenem pa sodelujejo tudi pri obnovi drugih poti, se udeležujejo delovnih srečanj markacistov na regijski in državni ravni ter se izobražujejo po programu Planinske zveze Slovenije. Povzeto po utemeljitvah predlagateljev. 
Čestitamo!
Posnetek o markacistih s slavnostne seje Občinskega sveta je objavljen na spletni strani Občina Tolmin

Natisni E-naslov

Letošnja prva akcija markacistov

b_150_100_16777215_00_images_stories_markacisti_2023_prva_akcija_7.jpgMarkacisti so pred kratkim očistili zelo obiskano pot na Žabijski vrh. Odstranili so kar nekaj podrtih dreves, izdelali nove erozijske zaščite, pri Babi zamenjali vpisno knjigo in se za zaključek lotili še velike skale, ki je zapirala prehod.
Hvala vam markacisti.
Foto Zvonko Lesjak Več fotografij tukaj

Natisni E-naslov

Žabče - planina Lom (nad Mežnarco)

b_150_100_16777215_00_images_stories_markacisti_2022_delovna_akcija_6.jpgMalo trme in malo mišic .... več trme, maca, macola in majzl in pot je spet prehodna.

Tako se glasi poročilo s čiščenja planinske poti iz Žabč do planine Lom na odseku nad Mežnarico.

Naši super markacisti!

Več fotografij tukaj

 

Natisni E-naslov