Planinsko društvo Tolmin

Na Sabotin

b_250_150_16777215_00_images_stories_mladinski_2020_m2.jpgČeprav vremenska napoved za soboto, 18.januraja ni bila nič obetavna, smo se mladi planinci odločili, da se kljub temu podamo na 609 m visoki Sabotin. Naša odločitev se je izkazala za pravilno, saj so bili dežniki ves čas spravljeni v nahrbtniku.

Zjutraj smo se ob 9.30h zbrali na ŽP na Mostu na Soči. Z vlakom smo se odpeljali do Solkana, kjer smo začeli naš pohod. Krenili smo po kolesarski stezi proti Plavam in se tik za opuščenim železniškim postajališčem Šentmaver začeli vzpenjati po severni strani Sabotina. Pot se strmo vzpenja nad železniško progo in reko Sočo. Po dobi uri in pol smo tik pod vrhom prišli do prvih vojaških kavern in tovorne žičnice, ki je ostala še iz časa I. svetovne vojne.

V koči na Sabotinu smo se najprej okrepčali, potem pa raziskovali številne bojne jarke, opazovalnice, zavetišča…Pot smo nadaljevali po grebenu, kjer poteka meja med Slovenijo in Italijo in nato imeli krajši postanek pri obnovljeni cerkvici sv. Valentina. V dolino smo se spustili po južnem pobočju, mimo kamnitega napisa Tito, do Solkanske ŽP, kjer smo ponovno sedli na vlak in se odpeljali po dolini Soče proti Mostu na Soči.

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

Darja Gorjup Poženel

Natisni E-naslov