Planinsko društvo Tolmin

Mladi planinci obiskali center TNP v Stari Fužini

b_250_150_16777215_00_images_stories_mladinski_2019_20191214_110056_1.jpgDecembrsko druženje mladih planincev smo tokrat izkoristili za spoznavanje Triglavskega narodnega parka. Z vlakom smo se odpeljali do Bohinjske Bistrice. Tam nas je pričakala prava zimska idila s skoraj 30 cm novozapadlega snega.

Najprej smo se sprehodili skozi zasnežen Ceconijev park, ki je tudi v tem letnem času prav zanimiv. Medtem ko smo na postaji čakali na avtobus proti Bohinju, smo naredili tudi nekaj koristnega in odmetali sneg pred manjšo pekarno in si zato prislužili čokoladne rogljičke. Po dobrih 10 minutah vožnje z avtobusom nas je ob jezeru pričakala biologinja Maja iz TNP. Kljub snegu smo se spustili do jezera in v plastične posode zajeli vodo iz jezera in pri tem poizkušali zajeti tudi kakšno vodno žival.

Potem smo se peš odpravili do centra TNP v Stari Fužini. Tam smo si v biološki učilnici pod mikroskopom pogledali in s pomočjo tabele skušali določiti naše »ujete« živali. Čeprav je že zima in dokaj mrzlo, smo bili pri našem lovu kar uspešni. Spoznali smo vrbnice, ličinke muhe enodnevnice in vodne rakce. Biologinja Maja nam je potem ob razstavi razložila vse o nastanku Bohinjskega jezera, za konec pa smo si ogledali še krajši film o TNP. Čas je kar hitro minil, zato smo se morali posloviti, saj nas je čakala še vožnja z avtobusom in vlakom nazaj domov.

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

Tekst in foto Darja Gorjup Poženel, mentorica planinske skupine

Natisni E-naslov