Planinsko društvo Tolmin

Pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica

b_250_150_16777215_00_images_stories_pohodi_2020_P2086542.jpgZavod za turizem in kulturo Žirovnica je tudi letos na slovenski kulturni praznik povabil vse, da se pridružijo praznovanju na eni najlepših tematskih poti v Sloveniji - od Žirovnice do rojstnega kraja Franceta Prešerna. Približno deset kilometrov dolga pot v objemu Julijskih Alp in Karavank vodi mimo krajev, kjer so se rodili in ustvarjali veliki možje slovenske književnosti. Letos smo lahko uživali v lepem, toplem vremenu, o snegu ni bilo ne duha ne sluha, zato smo le v spominih obujali ozke gazi, ki so večkrat vodile do cilja.

Na vlaku se nas je zbralo 43 pohodnikov. Nekateri so se na to pot podali prvič, drugi so že stalni obiskovalci, vodil nas je Rudi Rauch, ki mu je na pomoč priskočila Slavica Boljat. Povsod so nas lepo sprejeli in organizatorji so se kot vedno dobro pripravili na veliko število ljudi. Vsako leto ponujajo tudi nekaj novega. Ogledi vseh muzejskih hiš in tudi druge usluge so bile zastonj.

Pot je dobro opremljena z usmerjevalnimi tablami po lokalnih, vaških in tudi poljskih cestah.  Začne se z ogledom Čopove rojstne hiše v Žirovnici, obiskali smo tudi razstavo likovnih del v osnovni šoli v Zabreznici, pred katero stojijo kipi petih slavnih mož, s katerimi smo se seznanjali na poti. V spominskem čebelnjaku Antona Janše, ki je znan kot slikar in začetnik ter učitelj modernega čebelarstva, smo lahko poskusili medene dobrote. V Doslovčah nas je prijazna mladenka popeljala v čas, ko je v Dolenčevi kajži Fran Saleški Finžgar na domačem zapečku poslušal modrovanje mož, kasneje pa so pripovedi zaživele v njegovih delih.

Zanimiva je bila tudi usoda Jalnove hiše na Rodinah, nekdanje mežnarije, stare 400 let, v katero se je leta 1991 preselil pranečak pisatelja Janeza Jalna in je od takrat tudi njen skrbnik. Rudi je bil na pohodu že triindvajsetič, zato ga dobro pozna tudi skrbnik Jalnove hiše, ki je posebej za nas povedal nekaj zgodb iz Jalnovega življenja. In za zaključek še Vrba, kjer je bil letos prvič, potem ko je Občina Žirovnica in Ministrstvo za kulturo odkupilo nepremičnine Prešernovih sosedov, prehod do cerkve sv. Marka neoviran, prizorišče prireditve pa razširjeno. S prenovo pa se lahko pohvali tudi Prešernova rojstna hiša v Vrbi, v kateri so po 20 letih prenovili stalno razstavo o pesnikovem življenju, delu in njegovem pomenu za vse Slovence.

Slavnostna govornica na proslavi igralka in pevka Lara Jankovič je kritično ocenila stanje na področju kulture, poudarila pa tudi, da bi vsak moral začeti pri sebi.                                                               

Pa za to, da poletiš na krilih kulture, sploh ni potrebno veliko. Brez priprav, vaj, čisto spontano smo na železniški postaji v Žirovnici, medtem ko smo čakali vlak, brali slovenske pregovore in Prešernove verze z majhnih listkov, ki smo jih dobili na stojnicah ob poti. Lep zaključek kulturnega praznika.

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

Cvetka Jug

Foto: Mitja Kenda

Natisni E-naslov