Planinsko društvo Tolmin

20. SPOMINSKI POHOD H KRNSKEMU JEZERU

b_250_150_16777215_00_images_stories_pohodi_2019_20_pohod_2019_3a.jpgLetošnji spominski pohod v soboto, 9. novembra 2019, v počastitev vseh padlih vojakov na soški fronti, je bil že 20. po vrsti. Tokrat v deževnem vremenu, zato je bila tudi udeležba bolj skromna kot navadno. Ampak, ženske se ne vdamo. Tako nas je pod Marinim vodstvom osem startalo od Doma Klementa Juga v Lepeni. Na cilju pa smo srečale še kar nekaj planincev iz našega društva.

Ker smo se lepih jesenskih barv letos lahko nagledali v mesecu oktobru, so bile naše misli toliko bolj namenjene spominu vsem tistim, ki so pred  stotimi leti v nemogočih razmerah, vlagi in mrazu, lačni in slabo opremljeni, ne po svoji volji trpeli v nesmiselni vojni, ne da bi vedeli, zakaj se pravzaprav borijo in streljajo na nasprotnika.

Zaradi previsoke vode in razmočenega terena se je prireditev, mislim, da se je to zgodilo prvič, odvijala pred kočo. Častni pokrovitelj slovesnosti in slavnostni govornik je bil predsednik države Borut Pahor, vse prisotne je pozdravil poslanec v državnem zboru in tudi predsednik organizacijskega odbora Danijel Krivec, prireditev pa je vodil Janko Stušek, ki temu dogodku ostaja zvest od samega začetka oziroma je bil tudi njen pobudnik. Vsi so poudarili pomen sožitja in prijateljstva med vsemi narodi sveta in skrb, da bi mir, v katerem danes uživamo, znali tudi ohraniti. V tem duhu naj bi tudi vzgajali mlade in zato je bila še posebej pozdravljena skupina mladih, ki je na prireditev prišla iz Zagreba. Sicer pa so se pohoda udeležili vsi trije župani Zgornjega Posočja in tudi župan Občine Radlje ob Dravi, pripadniki Slovenske vojske in policije, predstavniki drugih držav, člani planinskih društev, predstavniki Kobariškega muzeja in Fundacije Poti miru v Posočju, veteranskih in drugih organizacij. V programu so združeni zapeli pevci iz MPZ Triglav Trenta in MPZ Golobar Bovec.

Med prireditvijo je začelo snežiti, kot bi narava hotela čim bolj prepričljivo pokazati, kako je bilo v tistih mrzlih zimskih dneh vojakom, ki so hrepeneli po toplih domovih in domačih, pa jih mnogi niso videli nikoli več. In kako srečni smo lahko danes.

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

Cvetka Jug

Foto: Maša Klavora in Cvetka Jug

Natisni E-naslov