Planinsko društvo Tolmin

Pohod po zahodnem robu Krasa

b_250_150_16777215_00_images_stories_pohodi_2018_Slivno1_2018_35.jpgV nedeljo, 21.1.2018 smo se planinci PD Tolmin priključili planincem SPD Trst na pohodu med kraji Slivno, Mavhinje in Sesljan nad Tržaškim zalivom. Okoli 90 pohodnikov nas je predsednica društva Pertot Marinka, skupaj s poznavalci posameznih zanimivosti na poti, popeljala po kraški pokrajini s pogledom na morje.

Med potjo smo si ogledali na novo urejene kale za napajanje živine, nekaj zanimivih vhodov v kraške jame (po domače »pejce« - pečine), v Mavhinjah smo obiskali daleč naokoli edini vodni izvir – Studenec, na poti proti Sesljanu pa še arheološko najdišče evropskega pomena – Vovljski spodmol, kjer so med drugim odkrili ostanke homoerektusa datirane na pred okoli 350.000 leti.

Nedaleč proč nas je pot vodila mimo opuščenega in zasutega kamnoloma, kjer so v sigi našli fosile prednikov današnjih živali, med njimi tudi nosoroga.

Na zadnje smo obiskali tudi za mnoge na Krasu najbolj zanimiv pojav – kraško jamo. Jama »Pejca v Lascu« spada sicer med manjše - za obisk je urejenih le okoli 500 m podzemlja, je pa izredno bogata s kapniki, rebri, skledicami…, srečneži pa lahko vidijo tudi netopirje »podkovnjake«, ki tu in tam, z glavo navzdol pripeti na strop ali kapnike razveseljujejo spoštljivo občinstvo.

Planinci PD Tolmin se planincem SPD Trst lepo zahvaljujemo za čudovit dan in zanimivo izbrano pot pohoda.

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

Fotografije in besedilo: Ljubo Čibej

Natisni E-naslov