Planinsko društvo Tolmin

Krn -pohod spomina 1918-2015

b_250_150_16777215_00_images_stories_pohodi_2015_Krn_2015_4.jpgV soboto, 7. novembra,  je bil, tokrat prvič v organizaciji MDO PD Posočja, organiziran že 16. tradicionalni pohod in prireditev »Krn – pohod spomina 1918 – 2015« pri Krnskem jezeru v spomin na 100-letnico začetka bojev na Soški fronti  in v počastitev padlih ter umrlih vojakov ter konca I. svetovne vojne. Ker nas 100-letnica fronte ničesar ne izuči glede vojn in ljudje zaradi njih še vedno množično trpijo ali pred njimi bežijo, je bil pohod v visokogorje, prav na mesto krvavih dogodkov, priložnost pohodnikom tudi za protest proti vsem vojnam  ter nasilju sveta.

V čudovitem vremenu, ki se »odkupilo« za odpoved dveh preteklih prireditev zaradi neurij, se je pri Krnskem jezeru zbralo preko 600 planincev in drugih ljubiteljev gora. Pohodniki so prihajali so iz različnih smeri: iz Lepene (teh je bilo največ), s planine Kuhinja preko Krna oz. Krnske škrbine, iz Bohinja preko Komne in Bogatinskega sedla in iz planine Polog. Po uvodnem pozdravu Gregorja Rupnika predsednika MDO PD Posočje je zbrane je nagovoril predsednik PZS Bojan Rotovnik. 

Ob zaključku prireditve je bil prižgan spominski ogenj, na obali jezera pa je v spomin vsem padlim v Krnskem pogorju zagorela drobna lučka, ki je svetila še dolgo v noč.

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

Besedilo in foto: Milena Brešan

Natisni E-naslov