Planinsko društvo Tolmin

Zlatorogova tranzverzala ponosa na planini Razor

 b_250_150_16777215_00_images_stories_pd_2015_zlatorogova_tranzverzala_2015_7.jpgKo so pred šestimi leti v Pivovarni Laško praznovali 185. obletnico, se jim je porodila ideja o posebnem projektu, ki bi povezoval na družabnih dogodkih in hkrati spodbujal k pohodniški dejavnosti in kulturi čim širši krog ljudi iz cele Slovenije.

 

Tako so z akcijo Gremo v hribe v prvem letu pohodnike zbrali na sedmih družabnih dogodkih, letošnja srečanja se bodo odvijala na devetih vrhovih oziroma ob kočah in preteklo soboto se je plesalo, zabavalo, izobraževalo in še marsikaj drugega na planini Razor. Do sedaj se je na teh pohodih zbralo že več kot 30 000 pohodnikov

V akciji, ki ima tudi okoljevarstveni namen, Pivovarna Laško za vsakega vpisanega pohodnika prispeva en evro. Planinsko društvo Tolmin bo tako zbran denar porabilo za sofinanciranje zamenjave dotrajanega fotovoltaičnega sistema v koči.

 Da se je 4. julija dogajalo ob koči nekaj posebnega, je bilo slišati že od daleč. Sicer spokojen mir v gorski naravi je ta topel julijski dan, ki kljub v meglo zavitim vrhovom ni napovedoval neviht, preglasila glasba, živžav otrok, glasen smeh in veselo druženje pohodnikov z različnih koncev Slovenije. Zlatorogovci so poskrbeli, da prav nobenemu ni bilo dolgčas. V raznih zabavnih igrah so sodelovali tako otroci kot odrasli, zmagovalci pa so prejeli praktična darila.

Še posebno dobro obiskana je bila otroška delavnica, kjer je sovica Skovik pripravila vrsto poučnih dejavnosti.

Pred kratkim na novo urejena okolica koče je bila zasedena do zadnjega kotička. Nekateri so ta predel sredogorja v Julijskih Alpah obiskali sploh prvič, zato ni čudno, da od narečja v skečih dramske skupine, noše in plesov Folklorne skupine Razor, pa do frike, ki so jo pekli pred kočo, sploh niso poznali. Tminska frika, to je okusna jed iz krompirja in sira,  če je še kdo ne pozna, bo odslej vsaj kdaj na jedilniku mogoče tudi kje drugje po Sloveniji, saj so jo vsi, ki so jo poskusili, zelo hvalili. Eno izmed nagradnih vprašanj v zvezi s sirom se je glasilo: »Kako imenujejo pastirji odrezane ostanke pri izdelavi sira?« Nagrado si je prislužil sedemletni Lan, ki je povedal, da so to »abriblni«.

Planinsko društvo je dalo na razpolago tudi svoje jamarje, ki so s spuščanjem po vrvi razveselili predvsem otroke, gorski reševalci so z visoke bukve, le-te so, kot so lahko videli obiskovalci, posebnost okolice koče, saj ocenjujejo, da so nekatere stare tudi okrog 300 let, reševali »neprevidnega padalca«, kdor je želel, si je lahko ogledal megalitski krog, postavljen na geomantični točki v bližini koče, ki naj bi dobro vplival na zdravje ljudi, na razpolago je bilo vodenje izletov. Tudi pletenje košar in košev zahteva mojstra, ki zna poiskati ustrezen material in ga tudi  pripraviti za pletenje, kot je izdelavo predstavil Milan, ki plete koše in košare že vrsto let.

Da imamo na Tolminskem vedno več dobrih harmonikarjev, gre zasluga Glasbeni šoli Palbin iz Poljubinja, katere ansambel je s svojimi mladimi harmonikarji poskrbel, da so marsikoga zasrbele pete. Kako zna vleči meh, je pokazal tudi Damjan, ki je že večkrat dokazal, da je zelo vzdržljiv.

Za dobro friko je potreben dober sir, kako se ga naredi in nasploh o delu na še živi planini  pa je tistim, ki jih je sirarjenje zanimalo, povedal sirar v stanu. Nekaj hlebcev sira je s pohodniki odšlo tudi v dolino. Ker pa so bili na jedilniku v koči tudi razorski skutni štruklji, so imeli obiskovalci priložnost tudi videti oziroma slišati, kje in kako nastane osnovna surovina, to je skuta, za zelo znano in priljubljeno sladico.

Prepričana sem, da so bili vsi, ki so se odločili za udeležbo na Zlatorogovi transverzali, zadovoljni. Več kot zadovoljni, saj je program animiral čisto vse, če pa si je kdo zaželel malo miru, se je lahko tudi sprehodil po okoliških travnikih, ki so v tem času prekriti s preprogrami pisanega cvetja. Da o tem, da se je vsak lahko tudi odžejal s hladnim Zlatorogovim pivom, niti ne govorimo.

In če vas zanima, koliko pohodnikov se je vpisalo v Zlatorogovo vpisno knjigo oziroma koliko denarja bo Pivovarna Laško nakazala na žiro račun planinskega društva. Natanko 612 pohodnikov in kolesarjev je obiskalo planino Razor. Do okrogle vsote 1000 EUR pa bodo dodali Zlatorogovci.

Za ta mesec se je Zlatorogova transverzala končala. V naslednjem mesecu, 22. avgusta 2015, pa bo štafetni prapor Gremo v hribe predsednica Milena Brešan predala Planinskemu društvu  Železničar Ljubljana v Kosijevem domu na Vogarju.

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

Tekst in foto Cvetka Jug

Natisni E-naslov