Planinsko društvo Tolmin

Žrd, 9.8.2014

b_250_150_16777215_00_images_stories_pd_izleti_2014_rd02_2014.JPGV zgodnjem sobotnem jutru smo se tri radovedne in neustrašne ljubiteljice gora pridružile Slavici, da nas popelje po nepoznanih poteh Kaninskega masiva na Žrd,. Čez njen vrh poteka zelo lepa a tudi zelo zahtevna Visoka Rezijanska pot, ki se zaključi v vasi Stobica.

Izhodišče našega vzpona je bil prelaz Sella Nevea. Odpravili smo se po mestoma kar izpostavljeni in zahtevni a lepo urejeni poti okoli masiva Bele peči do planine Goriuda. Od tu naprej smo kmalu prišli v svet škrapelj in fosilov ter v pravi botanični vrt.

Fotoaparati so se kar pregrevali od nenehnega fotografiranja, me pa smo kar vzdihovale ob pogledih na cvetoče bogastvo in na ostenja, ki jih je tako lepo oblikovala narava. Nagajala nam je le megla, ki nam že iz doline ni pustila, da bi uživale tudi v razgledih na  Montaž in njegovo okolico. V tako lepem vzdušju  smo prisopihale do bivaka Marrusich in pred nami je bil samo še vzpon do glavnega vrha Žrdi. Proti vrhu smo šle po izpostavljeni grebenski poti. Občasno so se nam začeli odpirati razgledi tudi proti Reziji in v veselem vzdušju smo po dolgi in kar naporni poti le prilezle do tako želenega cilja.

Kot za stavo so se za nekaj časa umaknile megle, da smo ob zasluženem počitku lahko na hitro pogledali v dolino Rezije in na drugi strani v dolino Reklanice.  Do bivaka smo se vračale po isti poti, naprej pa smo šle po Krnico in pod Visokim Kaninom do koče Gilberti. A pot do tja je bila še dolga in naporna, saj je bilo potrebno na nekaj mestih prečiti kar zahtevna snežišča.  Do koče smo prispele ravno pravi trenutek, saj se je pričelo vreme kvariti in na zadnjih korakih do gondole nam je rahlo pršenje že hladilo naša pregreta telesa.

Prišle smo še pravočasno, da smo se odpeljale v dolino z gondolo in našim utrujenim nogam prihranile strm spust v dolino ob smučarski progi. Tudi dežniki so ostali v nahrbtnikih suhi in pripravljeni za  kasnejšo uporabo. Na poti proti domu smo podoživljale nepozabne vtise s poti, katere smo vsaka na svoj način spravile  v predalčke z nepozabnimi spomini.

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

Besedilo in foto: Darinka Gaberščik

Natisni E-naslov