Planinsko društvo Tolmin

Anapurna II, pozabljena zgodba-planinski večer

Drugi planinski večer letošnje sezone v Knjižnici Cirila Kosmača

Anapurna II, pozabljena zgodba

b_250_150_16777215_00_images_stories_pd_2014_Anapurna_II_2014_Kazimir_Dralar.jpgZa nami je še eden prijetnejših in številčno obiskanih zimskih planinskih večerov PD Tolmin v Knjižnici Cirila Kosmača, morda celo vrhunec letošnjih predavanj. V sredo,12.11.2014, je veliko število obiskovalcev  zbrano sledilo predavanju Kazimirja Drašlarja – Mikca z naslovom Anapurna II, pozabljena zgodba.

 

Ob zgodbi o III. Jugoslovanski alpinistični himalajski odpravi na Anapurno leta 1969, uspešnem vzponu članov odprave na Anapurno II (Drašlar, Maležič) in IV (Andlovic, Golob, Kunaver), ki jo je avtor pospremil z nekaterimi arhivskimi posnetki, smo lahko sledili dogajanjem tistega časa v našem alpinizmu in himalajizmu.

Ni dogodka, ki ne bi bil posledica nečesa, kar se je zgodilo poprej. Vsak dogodek pobudi nastajanje novega. Tudi »naša«, takrat imenovana jugoslovanska, po udeležbi posameznikov pa v celoti slovenska Anapurna je bila posledica smelih predhodnih alpinističnih dejanj povojne generacije slovenskih alpinistov, tako doma kot v tujini. Uspešna odprava na Anapurno, po izjavah kronistov najuspešnejša himalajska odprava tisto leto, pa je botrovala nizu naših nadaljnjih dosežkov v Himalaji, ko smo kot začetniki morali teči, »da bi ujeli vlak« sodobnega himalajizma. Vsemu takratnemu dogajanju, vključno s prodorom Slovencev v vrh  svetovnega alpinizma, je vse do svoje prezgodnje smrti l. 1984 vtisnil Aleš Kunaver svoj neizbrisen pečat. Njegovo ime, ki se je v predavanju večkrat pojavljalo, je odkrivalo moč tega spiritus agensa našega himalajizma. Ob njem se je avtor spomnil tudi ostalih akterjev dogajanja njegove dobe, tudi znanega himalajskega »dohtarja« Jožeta Andlovica (na dan predavanja bi imel 90. rojstni dan), praktika z veliko vojnih izkušenj kot podlago, ki je meje medicinske strokovne pomoči pomaknil z baze b_250_150_16777215_00_images_stories_pd_2014_Anapurna_II_2014_2.jpgvisoko pod himalajske vršace in je v posoških krajih še vedno legenda.

Kazimir Drašlar je namenil spoštljiv spomin vsem tistim, ki so pomagali tkati zgodbo uspešnosti našega alpinizma. Skoraj vsak je povezan tudi s kakšno anekdoto. Z njimi predavatelj ni skoparil. Predavanje štejemo v okvir letošnjih počastitev spomina na Aleša Kunaverja (preminul je pred 30 leti, 2.11.1984). Prvi tak spominski dogodek je bil v januarju letos v Tolminu, z obiskom nekaterih znanih himalajskih imen.  Sledili so mu drugi, širom po Sloveniji.

Med predavanjem pa ni manjkalo šegavih vložkov, doživetij z odprave, ki so Drašlarjevo izvajanje prijetno popestrili in ohranjali pozornost poslušalcev vse do zaključka. Tudi kadar gre še tako zares, morda pa še toliko bolj, je za uspešno duhovno ravnovesje, razelektritev in lažjo premostitev težav, potreben kanček humorja. Tudi to je eno izmed izročil odprave na Anapurno in Kazimirju Drašlarju je treba priznati, da to plat medalje odlično obvlada. Poslušalci v Knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu so se zato razšli z nepozabnimi občutki, doživetji in hvaležnostjo avtorju za prijeten večer.  

Žarko Rovšček 

Foto: Miljko Lesjak

Natisni E-naslov