Planinsko društvo Tolmin

ALPINISTI SOŠKEGA ALPINISTIČNEGA ODSEKA SO ZBOROVALI

Resnejši uradni del, pa tudi nekaj za dušo

b_250_150_16777215_00_images_stories_sao_2013_P1272056.JPG Zadnji konec tedna v januarju (26.1.2013) so imeli soški alpinisti v koči na planini Razor občni zbor.  Dobro natovorjeni so se napotili iz Tolminskih Ravni na planino;  eni po krajši, drugi po daljši, a za smučarje ugodnejši varianti.

Občni zbor in ugodne snežne razmere so izkoristili tudi za izobraževanje tečajnikov alpinistične šole. Aktualna je bila seveda zimska tehnika. Po končanem usposabljanju pozno popoldan so se v sončnem zahodu nekateri  povzpeli  še na Rušnati vrh  preval Globoko. Tako je večerja še bolj teknila.

Sledil je uradni del občnega zbora, kjer je bil izbran tudi nov načelnik. Marko Koren je funkcijo predal Marku Grudnu. Nejc Kurinčič je predstavil plezanje v Chamonixu, Ivan Rejec pa pregled celotne plezalne sezone.  Številne smeri mu lahko zavida marsikateri mlajši kolega. V svoje vrste so sprejeli tri starejše pripravnike (Jureta Lebana, Toma Orbaniča in Sergeja Ružiča) in enega alpinista (Blaža Konca). Sledila ja zabava v ritmih kitare, ki je trajala do jutra.

V lepem nedeljskem jutru se je dobrih deset članov ponovno povzpelo na Rušnati vrh,  s katerega so nekateri odsmučali drugi pa odkorakali v dolino.

Občni zbor in spremljajoče aktivnosti so alpinisti izvedli s pomočjo PD Tolmin, ob skrbni postrežbi Darija s pomočnicami.

 

Poročilo o delovanju odseka

 

prikazuje razvejano delovanje.  Če ga na kratko povzamemo, lahko rečemo, da osnovo in tudi pretežni  del  aktivnosti  predstavlja prav gotovo

 

 Plezanje v kopni skali

Člani odseka so največ obiskovali  najbližje stene na primorski strani Julijskih Alp kot npr. v Novem vrhu, Jerebici,  Loški steni, V. Škednju, Zapotoškem vrhu, Srebrnjaku, Vršacu, Planji, Zidni steni, Trentskem Pelcu, Rušici in v skupini Krna. V njih so opravili naslednje pomembnejše vzpone:

-              Zapeljivka (Jerebica) – ena redkih ponovitev (Marko Gruden, Rok Kurinčič)

-              Vaja con dios - ena redkih ponovitev (Nejc Kurinčič, Jan Valentinčič)

-              Steber sv. Martina (Nejc Kurinčič, Boštjan Mikuž)

-              Bratovska (Rušica) – prvenstveni vzpon Kurinčičev

-              AS (Batognica) – prva (solo?)ponovitev (Nejc Kurinčič)

-              Petnajstara (Batognica) – prva solo ponovitev (Nejc Kurinčič)

-              Sončni steber (Srednji vrh) – prva ponovitev (Nejc Kurinčič, Jure Leban)

 

Plezali pa so tudi drugod  v Julijskih Alpah: v Belih vodah, Mrzlih vodah (Zahodni Julijci), v Prisojniku, Špiku, Veliki Mojstrovki, Debeli peči, Šitah in v Severni Triglavski steni (Elvis Pavšič). Plezali so večinoma klasične smeri. Omembe vreden je solo vzpon Nejca Kurinčiča v Hudičevem stebru (Prisojnik).  Plezali so tudi v Kamniško-Savinjskih Alpah (Igličeva v Mali Rinki in Zagiftomanija v Skuti).

Boštjan Sovdat in Ana Podobnik sta plezala v Dolomitih, nad Falzaregom. Starešina soškega alpinističnega odseka Ivan Rejec je z Markom Grudnom plezal v italijanskih Dolomitih, v skupini Palla di San Martino. Preplezala sta znano Buhlovo poč in še dve smeri nekdaj odlične naveze Casliglione-Detassis. Eno v Palla Canali in drugo v Cima Wilmi.

 

 Zimske smeri in pristopi na vrhove

Pozimi so plezali v Krnski skupini, Škrbinski plošči in Migovcu. Med pomembnejše vzpone spadajo predvsem:

-              Puntarska (Vršac) – zimska ponovitev bratov Kurinčič

-              Povezava smeri Sneguljčica in Lovske smeri v Loški steni (Domenis, Gruden)

 

 Ledne oziroma kombinirane smeri

Brata Kurinčič sta med dvema taboroma  v okolici Chamonix-a opravila naslednje pomembnejše vzpone:

-              Aiguille du Midi (Eugster Direct)

-              Aig. du Midi (Frendo Spur)

-              Aig. des Pelerins (Rebuffat-Terray)

 

 Plezanje zaledenelih plazov

Mesec  februar je postregel z dobrimi razmerami za plezanje zaledenelih slapov, ki so dovoljevale plezanje v večini običajnih slapov.  V prvenstvenih se je izkazala predvsem kobariška skupina alpinistov. Preplezali so: Smaški potok (1. ponovitev, 1. solo), Malenšček (PRV), Krampež (PRV), Čukola (PRV), Ladrski slap (PRV), Slap pod Foni ali Dolga zgodba (PRV),   Zverinico (Žabijski vrh, PRV), Gregorčičev slap (PRV), slapove na dveh pritokih Ročice (PRV, 1. ponovitev), Najin slap (Knežke Ravne), Pršjak (PRV), Strme trave (PRV)  in Otin slap (PRV).

 

 Turno in alpinistično smučanje

V zimi, ki je bila za turno smučanje neugodna, so opravili  le nekaj klasičnih turnih smukov v Krnski skupini, Kanjavcu in na Sonnblicku.

 

 Plezanje v tujini - odprave

6 članov odseka in dve pridruženi članici se je junija odpravilo v Bolivijo. Opravili so pristop na najvišji vrh Bolivije Sajamo (6.542 m), Huayna Potosí (6.088 m), ter pristope na 10 pettisočakov v skupini Condorriri. Zaradi neugodnih razmer so preplezali le 4 lažje smeri z ocenami do D+. 

Darko Podgornik je poleti plezal v Maroku. 

 

 Športno plezanje

Spomladi in jeseni so plezali po bližnjih plezališčih.

Alpinistično šolo, ki se je začela oktobra 2012, bolj ali manj redno obiskuje 25 tečajnikov. V sklopu programa so izvedli zimsko turo z vajami zaustavljanja s cepinom. Posamezno so z nekaterimi tečajniki plezali zimske smeri. Izvedli so tri vaje z uporabo vrvne tehnike.  

 

Med ostalimi aktivnostmi so izvedli tradicionalno delovno akcijo v prostorih odseka in okolici. V plezališču na Čiginju so delno zamenjali stare svedrovce in sidrišča v desnem sektorju.

 

Tudi načrtov za naprej ne manjka

 

Načrtujejo več  delovnih akcij.  Na plezališču Pod kopitcem nameravajo v steni  urediti še 3 nove smeri. Na plezališču na Čiginju bodo do pomladi dokončali zamenjavo starih svedrovcev v levem sektorju. Po zaključku alpinistične šole bodo organizirali čistilno akcijo. Tudi letos bodo natisnili majice odseka.  Alpinistično šolo bodo izvajali skladno s programom, tako predavanja kot praktične prikaze (plezanje zaledenelih slapov, plezanje zimskih smeri, vaja gibanja naveze in spusta po vrvi v plezališču, tabor v Paklenici/Dabarskih kukovi, dvodnevna skupna tura v Zapotok ali Bele vode).

Povzetek iz poročila Marka Grudna

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

 Foto: Marko Gruden in Matija Rovšček

 

Natisni E-naslov