Planinsko društvo Tolmin


Warning: imagecreatefromstring(): Data is not in a recognized format in /home/stubra01/domains/pdtolmin.si/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1542

Warning: imagecreatefromstring(): Data is not in a recognized format in /home/stubra01/domains/pdtolmin.si/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1542

Deset desetletnikov 10.10.2010 ob 10:10 na vrhu Triglava

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://localhost/pdtolmin2011/images/stories/sao/2010/galmini.jpg
There was a problem loading image http://localhost/pdtolmin2011/images/stories/sao/2010/galmini.jpg

ImageIdeja, da se mladi planinci z Mosta na Soči povzpnemo na Triglav je vzniknila pred približno dvemi leti. Letošnjo pomlad, je ideja dozorela in začeli smo se resneje pripravljati na vzpon na našega očaka. Preko poletja smo si izbirali nekoliko zahtevnejše cilje, kot običajno. Povzpeli smo se na Tolminski Kuk, Tolminski Migovec, Rodico, Vogel, Kobariški Stol, … Na jesen smo se že spraševali, če nam bo deževje odneslo Triglav v naslednje leto, ko se je končno napovedal izredno lep vikend. In zgodil se je »Triglav«.

Tako je eden od naših mladih planincev opisal svoje doživljanje vzpona:

Deset otrok in sedem odraslih smo se v soboto 9.10. ob 6h zjutraj zbrali na železniški postaji Most na Soči in se z vlakom odpeljali do Bohinjske Bistrice, nato pa s kombijem do Pokljuke. Vso pot nas je spremljal gorski reševalec Viktor.

Prvi dan nas je pot vodila mimo Vodnikovega doma do Kredarice. Med potjo smo se pogovarjali, igrali in občudovali pisano listje dreves. Najdaljši postanek je bil na čudovitem kraju pod Kredarico. Tam smo delali stoje, prevale in premete, nekateri so se igrali vojake, odrasli pa so posedali v travi in klepetali....Visoko nad nami smo na skali zagledali gamsa.

Ko smo se vzpenjali proti Kredarici, nas je sošolka učila španščino. Kljub težkim nahrbtnikom in zelo strmi poti nam je bilo lepo.

Ob petih popoldne smo prispeli do koče na Kredarici. Nekateri odrasli so se še isti dan odpravili na Triglav, ostali pa smo se lovili okoli koče.

Prespali smo v koči, šestnajst v eni sobi. Pozno zvečer sta prišla še dva gorska reševalca: Simon in Marko.

Po zajtrku nam je gorska reševalna navezala pasove in nam dala še zadnje napotke preden smo pričeli plezati v skale. S Simonom, Markom, Viktorjem in Mirando smo se počutili zelo varne.

In končno! 10. 10. 2010 ob desetih dopoldne nas je deset desetletnikov osvojilo vrh Triglava!

Čakal nas je še nevaren in naporen spust proti Doliču in nato navzdol  do doline Zadnjce, kjer nas je čakal avtobus.

Zaradi prečudovitega vremena, prijaznih gorskih reševalcev in mojih sošolcev tega izleta ne bom nikoli pozabil!

Staš Manfreda 

ImageGlede na to, da so otroci na vzponu pokazali veliko vztrajnosti in neomajno dobro voljo si zaslužijo, da se jih imenuje. Na Triglav so se povzpeli: Martin in Klemen Žbogar, Gal in Lana Trost, Emanuela Leban Parada, Staš Manfreda, Žiga Taljat, Dante Brelih in Gašper in Špela Čopi (če smo natančni vsi otroci niso stari 10 let, povprečje njihovih starosti pa je natanko 10 let). Čestitke tudi staršem, katerih večina se je prav tako prvič povzpela na Triglav. S svojimi otroci so se veselili na vrhu: Matejka Manfreda, Irena Žbogar, Danijel Brelih in Vlado Trost. Za dobro voljo na poti sta skrbeli tudi Marija Trojer in Sandra Kverh. Vse izlete je organizirala in vodila Miranda Ortar. Otrokom so varen vzpon na vrh omogočili gorski reševalci: Marko Gruden, Viktor Golja in Simon Čopi. Hvala vsem.

Tekst in Foto: Miranda Ortar

Natisni E-naslov