Planinsko društvo Tolmin

Reševanja se kar vrstijo

 

 


akcija A 38-08, 26.08.2008,  Krn - Kožljak, poškodba planinke pri sestopu

 Skupina treh italijanskih planincev je sestopala s Krna na Krnsko Škrbino in naprej na planino Kuhinja . Planinka je okoli 13.30 ure v Krnski Škrbini (2053 mnv) nerodno stopila in si zlomila nogo v gležnju. Mož in prijatelj sta jo izmenoma sama nosila in jo podpirala pri hoji navzdol do Kožljaka

(1600 mnv),  kjer so ob 18.40 uri obnemogli. Tam jih je srečal domači planinec in poklical GRS.


 

  

 Takoj je bila za reševanje aktivirana posadka helikopterja LPE z dežurno ekipo na Brniku. Štirje  reševalci so s terenskim vozilom in opremo odšli na kraj nesreče, saj se je zaradi večera tam pričela gostiti megla. Po obvestilu z Brnika, da helikopter zaradi pozne ure najverjetneje na kraj ne bo poletel, so bili aktivirani še štirje reševalci iz Kobarida.  Ob 19.40 uri je helikopter priletel na kraj nesreče in odložil zdravnika in policista - reševalca letalca. Zlomljeno nogo sta imobilizirala v  vakuumsko opornico, poškodovanko  namestila v  vakuumsko blazino in jo ob 19.50 uri vkrcala v lebdeči helikopter. Zaradi teme so ponesrečenko odložili na heliodromu v Tolminu, od tam pa so jo z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico v italjanski Gorici . Reševalci so nato pomagali sestopiti v dolino še preostalima planincema, ki sta bila zelo utrujena in brez svetilk.

 

Tujci  niso upali po telefonu poklicati pomoči na 112, ker so se bali, da bo potrebno reševanje plačati!!!!!

 

A 40-08,  27.08.2008, Starijski vrh - poškodba jadralnega padalca

 

Jadralnemu padalcu je med jadranjem nad južnim pobočjem Starijskega vrha sunek vetra zaprl padalo. Zaradi prenizke višine leta  ni mogel odpreti rezervnega padala in je padel na strmo travnato pobočje. Poškodovan se je zaustavil okoli 100 m pod grebenom. Reševalce so o nesreči obvestili drugi padalci, ki so padec videli.

Na mesto nesreče so se takoj odpravili reševalci s terenskima voziloma, za reševanje pa je bila aktivirana  tudi posadke helikopterja SV z dežurno ekipo. Po imobilizaciji poškodovanega v vakuumsko blazino je bil s helikopterjem odpeljan v šempetrsko bolnišnico.

 

A 41-08,  27.08.2008,  Mrzli vrh - Poškodba jadralnega padalca

 

Še v času poteka reševanja na Starijskem vrhu so  reševalci sprejeli več obvestil, da je na južnem pobočju Mrzlega vrha nad vasjo Volarje padel na skalnat teren jadralni padalec in tam obvisel. Kmalu po padcu se je padalo strgalo, padalec pa je padel med drevesa, tako da iz doline ni bil več viden. Pri padcu se je tudi huje telesno poškodoval.

 Domačin, ki je padec videl, je reševalcem pomagal najti kraj nesreče, mesto nesreče  pa je locirala tudi posadka helikopterja SV, ki se je vrnila s prevoza ponesrečenega v šempetrsko bolnišnico. Zaradi bližajoče teme in strmega  terena je bilo na kraj napoteno več ekip reševalcev. Poškodbo noge so so imobiliziali v vakuumsko opornico, poškodovanega pa v vakuumsko blazino ter na nosila UT2000. Z uporabo vrvne tehnike je bil že v temi opravljen transport do čistine na bližnjem melišču, kjer je bilo primerno mesto za dvig z vitlo. Pohvaliti gre posadko helikopterja SV, ki je že v temi kar nekaj časa lebdela nad mestom nesreče in čakala na zaključek transporta. Sledil je še dvig  ponesrečenca z vitlom v plovilo. S tem manevrom so ponesrečencu in nam  prihranili kar nekaj ur napornega nočnega transporta v dolino. Ponesrečenca so s helikopterjem odpeljali v jeseniško bolnišnico, saj je tam osvetljeno pristajališče.

 

Miljko LESJAK

GRS Tolmin

Natisni E-naslov