Planinsko društvo Tolmin

Zimska vaja reševalcev Postaje GRS Tolmin

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_GRS_19_IMGP9250R_1.jpgČeprav je bilo v petek 13.12.2019 slabo vreme z dežjem in snegom, nas je sobotno jutro pozdravilo s umitim nebom in debelo snežno belino po gorah. Lepšega dne si za izvedbo usposabljanja iz zimske tehnike reševanja res ne bi mogli želeti. Datum smo določili že slab mesec prej, a če te spremlja sreča ... 

Tokrat smo si za usposabljanje izbrali Mangartsko planino. Terenska vozila so v visokem novozapadlem snegu opravila odlično delo in nas varno prepeljala na kraj usposabljanja. 

 Reševalci smo na 4 deloviščih obnavljali svoje znanje. Iskanju zasutih s plazovnimi žolnami smo posvetili še posebno pozornost. Primerjali smo lahko delovanje tistih, ki jih uporabljamo že nekaj let s tistimi novejšimi, ki so pred kratkim prispele na našo Postajo. Kakšnega posebnega navdušenja slednje med reševalci niso pustile. Sledile so vaje sestavljanje AKI nosil,  izdelava sidrišč in  štafetni spust,  prerez in test snežne odeje, tovariška pomoč in organizacija iskanja  zasutih v plazu. 

 Po opravljenih vajah je sledila obvezna analiza, odlična malica na Žagi ter povratek v bazo. Da pospravljanja, čiščenja in sušenja premočene opreme niti ne omenjamo.

 Vaje, ki je štela tudi za obnavljanje licence, se je udeležilo 20 gorskih reševalcev. Za tiste, ki se tokratnega usposabljanja niso mogli udeležiti, bo v tej zimi organizirana še ena.

 Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

 Miljko Lesjak

GRS Tolmin

Natisni E-naslov