Planinsko društvo Tolmin

Reševalni akciji GRS PD Tolmin 22. in 24.7. 2019

OzbenV ponedeljek 22.07.2019, na prvi dan v tednu, ki je napovedoval suho in vroče vreme, je že ob 9.00 uri zjutraj zapiskal pozivnik. Med planino Stador in planino Lom je okoli 150 m pod cesto večja skala zadela gozdnega delavca v noge in ga hudo telesno poškodovala. 

Pozivu na reševanje smo se takoj odzvali in se skupaj z ekipo NMP ZD Tolmin spustili po strmini do ponesrečenca. Kadar kličejo gozdarji na reševanje, je vedno hudo, zato smo takoj aktivirali tudi dežurno ekipo GRS na Brniku, ki je na kraj priletela s helikopterjem SV. 

 Poškodovanca smo zdravniško oskrbeli, ga imobilizirali v vakuumsko blazino in HELI vrečo, nato pa ga prenesli nekaj metrov vstran na čistino. Od tu ga je posadka helikopterja SV z elektromotornim vitlom potegnila v plovilo in prepeljala v šempetrsko bolnišnico. Kasneje so nas dosegle še dobre novice, da s poškodbo ni tako hudo, kot je sprva kazalo. 

 Reševanja se je udeležilo 8 reševalcev Postaje GRS Tolmin, dežurna ekipa GRS na Brniku s posadko helikopterja SV in ekipa NMP ZD Tolmin.

 

V sredo, 24.07.2019 je operativec na Regijskem centru za obveščanje sprožil pozivnike za reševanje padalca na Ozbenu nad Drežnico. Padalec je zaradi prenizke višine leta s padalom pristal na vrhu krošnje in nepoškodovan obvisel 20 m visoko. Da bi prišel do mobilnega telefona, s katerim je nato poklical za pomoč, je zlezel iz padalskega sedeža. Nezavarovan je kot kakšna ptica  obsedel na debelejši veji kakšnih 7 m stran od debla. Sproščen padalski sedež pa je padalo dvignilo kakšen meter nad njim izven dosega rok. 

  Takoj po obvestilu smo se odpravili na kraj nesreče. Reševanje je bilo zahtevno, saj bi lahko padalec kadarkoli izgubil ravnotežje in padel z višine okoli 18 m na tla. Kako bi se padec končal, ni potrebno posebej omenjati.

 Eden od reševalcev je splezal na drevo, nato pa smo ga po vrvi  spustili do padalca.  Slednjega smo v trikotnem sedežu varno spravili na tla. Še precej več časa pa smo porabili, da smo z drevesa rešili tudi padalo. Pri napornem žaganju debelih vej z ročno žago smo pomislili tudi na nabavo kakšne akumulatorske. Precej lažje bi šlo.

 Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

Besedilo in foto: Miljko Lesjak

 

Natisni E-naslov