Planinsko društvo Tolmin

Dva odmevna dogodka ob 70-letnici Postaje GRS Tolmin

S proslaveV sredo 7. novembra je množica udeležencev  v Knjižnici Cirila Kosmača, ki že dolgo ni gostila tako velikega števila obiskovalcev, pospremila odprtje razstave fotografa in tajnika Postaje GRS  Miljka Lesjaka. Miljko Lesjak, član GRS od leta 1979, se odziva na številne reševalne akcije in vaje, vedno tudi z nepogrešljivim fotoaparatom.

Kot član Fotografske skupine PD Tolmin in kandidat za mojstra fotografije običajna poročila o intervencijah reševalcev dopolnjuje tudi s kvalitetnimi fotografijami, ki so dragocen dokument  o delu tolminskih gorskih reševalcev, velikokrat pa je v njih zaznati večjo izraznost, lastno le vrhunskim fotografom.V letih njegovega dela pri GRS Tolmin se je nabralo dovolj kvalitetnih posnetkov, da se je odločil za samostojno razstavo. Jubilej tolminskih reševalcev je bil pravi trenutek zanjo.    

Že kake pol ure pred osrednjo prireditvijo v dvorani šolskega centra so se začeli zbirati člani postaj GRS iz cele Sovenije (Koroška, Kamnik, Mojstrana,Tržič, Bohinj, Bovec), predstavniki GRZS (predsednik Janez Rozman ter podpredsednika Marko Matajurc in Robert Sušanj). Pridružili so se jim ostali udeleženci prireditve, med njimi župana občin Tolmin in Kobarid (Uroš Brežan in Robert Kavčič), poveljnik Regijskega štaba CZ za severno Primorsko Samo Kosmač, poveljnik OŠ CZ Tolmin Jože Dakskobler in predstavniki gasilcev. Planinsko organizacijo je zastopal Dušan Plesničar, predsednik Meddruštvenega odbora PD Posočja.

Večina navedenih je v krajših nagovorih pozdravila prisotne in zaželela tolminskim reševalcem uspešno delo še naprej. Večer so uvedli s kratkim filmskim prikazom večine vrst reševanja v dolini Soče in okoliških gorah. Kulturni del programa, ki ga je zasnoval Iztok Rutar in povezoval Matej Kavčič, je oblikoval oktet Simon Gregorčič. Marjeta Keršič Svetel, ki je vodila predstavitev jubilejnega zbornika, je v uvodu opozorila tudi na pasti pretiranega razvoja sodobnih adrenalinskih športov, katerih posledica je tudi naraščajoče število reševalnih akcij Postaje GRS Tolmin.

Zavzela se je tudi za bolj prizadevno ohranjanje kulturne in naravne dediščine, na katero bi morali biti ponosni. K pogovoru o posameznih poglavjih zbornika je povabila nekatere snovalce zbornika, urednika Eda Kozoroga, načelnika postaje GRS Tolmin Žarka Trušnovca, avtorja fotografskega dela Miljka Lesjaka in kronista Žarka Rovščka. Na njena vprašanja so podrobneje predstavili delo reševalcev in osnovne poudarke zbornika. Marjeta Keršič Svetel pa je k pogovoru povabila tudi ženo reševalca, Ireno Lesjak. Razkrila je, kako spremljajo delo reševalcev njihove družine.

Večer se je zaključil v preddverju ob glasbi, prigrizku in sproščenem pogovoru. Jubilejno leto tolminskih gorskih reševalcev se počasi končuje. Posvetili so mu še knjižno izdajo dnevnika dr. Jožeta Andlovica z odprave Kangbačen 1965. Njena predstavitev bo 19. decembra v Knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu.  

 Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

 Žarko Rovšček

 Fotografije: Matevž Rovšček, arhiv Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin           

 

Natisni E-naslov