Planinsko društvo Tolmin

Postaja GRS Tolmin med januarjem in majem 2018

Reševanje poškodovanega zmajarjaV sredo 23.05.2018 ob 12.30 uri so nas iz ReCO Nova Gorica obvestili, da je pod vzletiščem na Kobali v gozd strmoglavil zmajar in se pri tem hudo telesno poškodoval.

Obvestilu za reševanje se je takoj odzvalo 10 reševalcev Postaje GRS Tolmin.  S terenskimi vozili smo odpeljali na Kobalo, od tam pa peš z vso potrebno opremo na kraj nesreče. Za pomoč pri reševanju smo zaprosili tudi posadko helikopterja Slovenske vojske in zdravnico letalko GRS v dežurni ekipi HNMP na Brniku. V Tolminu so v plovilo vkrcali še letalca reševalca in oba s pomočjo elektromotornega vitla spustili na kraj nesreče.

 Hudo poškodovanega državljana Nemčije smo na kraju imobilizirali na zajemalna nosila in pripravili za transport. Iz gozda smo ga prenesli okoli 70 m višje na čistino, kjer so ga s pomočjo EM vitla dvignili v helikopter in odpeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana. 

 V tem letu smo reševali 7  gornikov, 4 padalce, zmajarja, gorskega kolesarja in kajakaša. V 8 primerih pod rubriko razno pa smo iskali pogrešane občane, pomagali enotam CZ pri odstranjevanju NUS iz 1. svetovne vojne, v enem primeru pa smo pomagali lastniku pri reševanju živali, pa še kaj bi se našlo.

 To je bila letos  22. intervencija Postaje GRS Tolmin.  Kot zanimivost, tudi lani smo v tem času beležili 22 intervencij, a je številka do konca leta potem poskočila na 98.  Upajmo, da letos ne bo tako.

 Več fotografij si lahko pogledate tukaj

 Miljko Lesjak

Postaja GRS Tolmin

 

Natisni E-naslov