Planinsko društvo Tolmin

GRS Tolmin, reševanje iz soteske Kozjak, 19. avgust 2014

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_grs_14_kozjak_2014_03.jpgV torek 19.08.2014 se je nekaj pred poldnevom skupina štirih nemških državljanov odpravila na soteskanje po soteski potoka Kozjak pri Kobaridu. Že kmalu po začetnem delu soteske so naleteli na težavo, saj je že tako visoka voda zaradi deževja pričela še naraščati.

 

Ena udeleženka se je sama rešila iz soteske, preostalim trem pa to ni uspelo in so po telefonu poklicali na številko 112 ter zaprosili za pomoč in reševanje.

 Klicu na pomoč smo se gorski reševalci takoj odzvali. Najbližji reševalci iz Magozda in Drežnice so bili hitro na kraju in so kmalu našli mesto, kjer so se osebe nahajale. Z uporabo vrvne tehnike in vitla smo jih potegnili iz soteske, nato pa jim pomagali še pri vzponu iz strmega in zelo spolzkega terena na varno. 

 Tudi noč pred to nesrečo ni minila mirno. Nekaj pred polnočjo so nas obvestili, da se z dela v gozdu na območju Gorskega vrha na Šentviški planoti ni vrnil starejši občan. Po krajšem iskanju v gozdu smo pogrešanega našli. Žal mu nismo mogli več pomagati. Na kraju je podlegel poškodbam, ki jih je dobil pri podiranju drevesa. Na nosilih smo ga prenesli do ceste ter ga predali delavcem pogrebne službe.

 Zadnje posredovanje je bila že petinšestdeseta intervencija Postaje GRS Tolmin v tem letu. Tudi raznovrstnost intervencij je letos zelo pestra. Ne samo pri padalskih, kot je bilo v preteklih letih v večini,  tudi pri  alpinističnih, planinskih, kajakaških, gozdnih, delovnih, prometnih, kolesarskih in naravnih nesrečah smo pomagali. Vedno in vsepovsod, kamor so nas poklicali. A vseeno bi bili veseli, če bi bilo teh klicev vsako leto manj.

 Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

 Besedilo in foto: Miljko Lesjak

 

Natisni E-naslov