Planinsko društvo Tolmin

 • image1.jpg
 • image2.jpg
 • image3.jpg
 • image4.jpg
 • image5.jpg
 • image6.jpg
 • image7.jpg
 • image8.jpg
 • image9.jpg
 • image10.jpg
 • image11.jpg
 • image12.jpg
 • image13.jpg
 • image14.jpg
 • image15.jpg
 • image16.jpg
 • image18.jpg

24. ŠTEVILKA KRPLJA JE V TISKARNI

b_250_150_16777215_00_images_stories_pd_2019_KRPELJ-24--prednja-stran-OBJAVA---3.jpgKončna priprava letošnjega Krplja, ki zajema ureditev in jezikovni pregled besedil,   oblikovanje in vstavljanje (izbor) fotografij s podnapisi, je zaključena. Celotno gradivo je bilo tik pred slovenskim kulturnim praznikom predano tiskarni. Tudi tokrat prinaša list veliko novic o delu in življenju društva in ga krasi 16 barvnih od skupno 48 strani.

 Glavni poudarek v glasilu, uvodnik in tudi najdaljša začetna članka, so namenjeni dvema 70-letnima jubilejema, ki smo ju dostojno počastili. 70-letnica koče na planini Razor je minila v znamenju julijskega svečanega zbora  na planini, ki se ga je udeležila množica planincev. Enak jubilej Postaje GRS Tolmin pa je pospremilo več dogodkov od začetka do konca leta, vključno z osrednjo prireditvijo v novembru, o katerih Krpelj izdatno poroča v pisani besedi in številnih fotografijah.

Ustrezno pozornost namenja Krpelj v nadaljevanju tudi pomembnemu dogodku v poslovanju koče, in sicer obnovljenemu certifikatu »Družinam prijazna koča«, ki pomeni laskav naziv, obenem pa tudi obveznost ohranjanja pridobljenega statusa naprej.

Jana Čarga opisuje najnovejša jamarska odkritja v notranjosti Tolminskega Migovca. Glavnina raziskav v letu 2018 je potekala v jami Primadona, kjer je na globini -420 m zaživel podzemni kamp. Izmerili so skupaj 2,6 km novih delov in dosegli znamko 41,9 km izmerjenih in raziskanih rovov, ki pa se neprestano podaljšujejo.

Rudi Rauch je zabeležil okrogel 250. pohod s planinci upokojenci, kar je ob drugih jubilejih in priznanjih, ki jih je praznoval ali prejel v zadnjih treh letih, še dodaten razlog, za praznično vzdušje med njegovimi pohodniki, tokrat ponovno v Beli krajini. Kar trije prispevki so posvečeni temu dogodku.

Alenka Lužnik poroča o trekingu v okolici Chamonixa. Planinski vodniki pa so imeli tudi redno licenčno usposabljanje na Čavnu.

Jure Šuligoj piše o vzponih naših alpinistov v snegu in ledu centralnih Alp.

Prizadevanja in dosežke nekaterih naših članov ni spregledalo niti širše družbeno okolje. V preteklem letu sta visoki priznanji za dolgoletno delo prejela Miranda Ortar (Plaketa Občinske športne zveze) in Miljko Lesjak (Priznanje Občine Tolmin). Najnovejša številka Krplja izčrpno poroča o njunih dosežkih in o podelitvi.

Markacisti so imeli v preteklem letu večji poseg na enem najnevarnejših odsekov na trasi Evropske pešpoti pri Hudi stopnji. Opravili so ga družno s člani sosednjih planinskih društev.

Članek Martina Gerliča, o desetletju rasti fotografske skupine, nam približa prizadevanja fotografov za stalno dviganje kvalitetnega nivoja skupine, ki se ponaša s številnimi mednarodnimi odličji in nazivi.

Mladinski odsek poroča o 32. srečanju cicibanov planincev v Tolminu, planinskem taboru na planini Razor in dosežkih orientacistov, od lanskega leta nove sekcije znotraj tega odseka. Med njimi je vsekakor najbolj uspešen Natan Maj Poženel, udeleženec lanskih svetovnih mladinskih iger v Celovcu.

Povzetek obširnega poročila Ljuba Čibeja obravnava delo pri urejanju spletnih strani PD Tolmin, ki so vse bolj obiskane, saj pomenijo najhitrejši način obveščanja javnosti o dogajanju v društvu in se bo število vpogledov v letu 2019 predvidoma povzpelo preko 3 milijone.

Cvetka Jug piše o zadnji izmed treh publikacij Postaje GRS v njenem jubilejnem letu, knjigi Jožeta Andlovica Kadar boš na rajžo šel (Dnevnik himalajskega zdravnika).

Lansko leto sta zaznamovala tudi okrogla življenjska jubileja dveh dolgoletnih in dejavnih članic PD. Marija Šavli je praznovala 80-letnico, Cvetka Jug, ki je ob jubileju prejela tudi Plaketo PZS za dolgoletno delo v organizaciji, pa 70-letnico rojstva. Krpelj, že več kot 18-letni kronist PD Tolmin, obema posveča dva daljša članka, v katerih je podrobneje razčlenjen njun prispevek k dosežkom društva (članka Žarka Rovščka z naslovom: Ob 80-letnici Marije Šavli in Zanesljivost, ki ji pravimo Cvetka).

O Janezu Čudnu, našemu planinskem prijatelju z Gorjuš, vrsto let rednemu udeležencu pohodov na planino Sleme, piše Cvetka Jug.

Veliko let je že minilo od tragične helikopterske nesreče pri gradnji smučišča in žičnice na Kanin, a odmaknjeni spomini udeležencev nesreče so še živi. V svojem prispevku pod naslovom Tudi tako smo gradili žičnico jih je strnil Jelko Flajs.

 Življenje ni samo praznik, postreže tudi z bolj resnimi ali žalostnimi dogodki. Tudi v planinskem društvu je tako. Nekateri od nas so se v lanskem letu žal za vedno poslovili. V prispevkih s skupnim naslovom, Dva, ki sta zaznamovala naše delovanje, se spominjamo dveh preminulih markacistov, Albina Kraglja in Valentina Lapanja. 

 

Žarko Rovšček

Natisni E-naslov