Planinsko društvo Tolmin

  • image1.jpg
  • image2.jpg
  • image3.jpg
  • image4.jpg
  • image5.jpg
  • image6.jpg
  • image7.jpg
  • image8.jpg
  • image9.jpg
  • image10.jpg
  • image11.jpg
  • image12.jpg
  • image13.jpg
  • image14.jpg
  • image15.jpg
  • image16.jpg
  • image18.jpg

MIRANDI ORTAR PLAKETA OBČINSKE ŠPORTNE ZVEZE TOLMIN

MirandaMiranda je prejela visoko priznanje za dolgoletno delo na športnem področju na prireditvi, ki sta jo skupaj s priložnostnim kulturnim programom pripravila OŠZ in Zavod za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin 7. marca v dvorani kino gledališča v Tolminu. Vsestransko športno aktivna Miranda je dejavna v alpinizmu, športnem plezanju, smučanju, kot inštruktorica alpinizma in športnega plezanja, vaditeljica smučanja in orientacijskega teka.

 Zgodnjo mladost je preživljala na Mostu na Soči, nadaljevala na šolanje na Gimnaziji Jurija Vege v Idriji in končala študij elektrotehnike - smer avtomatika. Zdaj živi z družino v Tolminu. Že po enem letu se je preusmerila v računalništvo, kjer je delala na različnih področjih - od izobraževanja odraslih, načrtovanja aplikativnih rešitev in podatkovnih baz, razvoja programske opreme, do testiranja in izdelave dokumentacije. Kot samostojni podjetnik v zadnjih letih poleg razvoja programske opreme pozimi tudi uči smučanje v tujini. »Če hočemo držati korak s časom, smo primorani veliko količino časa preživeti za računalnikom. Zato menim, da je vsakodnevno gibanje v naravi nuja.« Njene aktivnosti in dosežki potrjujejo, kaj z nepogrešljivo pridnostjo - poleg poklicnih in družinskih obveznosti, zmore posameznik, če mu je nekaj pisano na dušo.

Že v otroštvu je občudovala alpiniste. Gimnazijo je obiskovala v Idriji. V času 4. letnika je delala izpit za vaditelja smučanja, a se navdušena vpisala tudi v alpinistično šolo v Tolminu in začela s plezanjem.

Ko je bila alpinistka pripravnica, je plezala z Darkom Podgornikom kot druga v navezi več različnih kar zahtevnih smeri v Vršacu. Kasneje je plezala večinoma s Simonom Čopijem razne smeri: v Paklenici  (Velebit) in v severni steni Triglava, v letu 1992 pa v Dolomitih (smeri: Comici-Dimai, v stenah vrhov Tre Cine, Tofana, Civetta) in takrat najpomembnejši vzpon po Nosu v tisočmetrski steni El Capitan-a (ZDA).

Pri športnem plezanju je dosegla leta 1991 prvo mesto v pokalu športnega plezanja, prvo mesto na državnem prvenstvu ter sedmo mesto na tekmi svetovnega pokala na Dunaju.

Leta 1996 je opravila izpit za naziv inštruktorja alpinizma in za tem vsa leta licenco obnavlja. Od leta 2002 do 2013, torej 12 let, je vodila alpinistično šolo v Soškem alpinističnem odseku PD Tolmin.

Miranda je bila pobudnica postavitve umetne plezalne stene v šolski telovadnici na Mostu na Soči, kjer je 16 let, od leta 1990 do 2006, vodila krožek športnega plezanja za osnovnošolce. Kasneje pa je leta 2006 sodelovala pri osnovanju Gorniškega učnega centra (GUC) v Tolminu na Logu.

Zadnja leta  obuja orientacijski tek na Tolminskem. Opravila je tečaj za vaditeljico in organizirala vadbo za mlade. Njeni varovanci v tej disciplini že dosegajo lepe uspehe. V letu 2016 je pod okriljem  Orientacijskega kluba Azimut iz Cerkna s sodelavci organizirala tekmo Soča Outdoor Orienteering, prvi večji orientacijski dogodek v dolini Soče. Na obeh tekmah  - sobotni tekmi na progah srednjih dolžin - na Mengorah in nedeljski tekmi – Sprint po ulicah Tolmina se je na progah zvrstilo preko 150 tekmovalcev. Za tekme so bile izdelane nove orientacijske karte, nujno potrebne tudi za vadbo otrok.
Tekmovanje Soča Outdoor Orienteering 2017 je bilo uspešno izvedeno tudi v letošnjem letu.

Upravni odbor Planinskega društva Tolmin je na njeno pobudo na novembrski seji sprejel sklep, da se orientacijski tek ponovno uvrsti med društvene dejavnosti.  

Miranda Ortar je s svojimi alpinističnimi in športno plezalnimi dosežki pridobila toliko znanja in izkušenj, da je prispevala k izgradnji vadišč za plezanje, kot trener - vaditeljica in inštruktorica pa je prispevala k promociji in zanimanju mlajših za udejstvovanje pri plezanju, alpinizmu, teku. V letu 2017 je dopolnila petdeset let.

 

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

 

Pripravil: Žarko Rovšček

Foto: Dodi Červ, arhiv Mirande Ortar

 

Natisni E-naslov