Male špice

Written on .

b_250_150_16777215_00_images_stories_pohodi_2020_Male_pice_2020_5.jpgV nedeljo nam je tura na Male špice ponudila več kot smo pričakovali, prvi sneg v novi sezoni. Že na Mangartski planini smo se veselili snežne podlage. Prebujalo se je jutro, mi pa smo sledili markirani stezi do zapuščene in skoraj popolnoma zaraščene planine Zgornji stan, skozi Macesnovko, proti našemu cilju. Na tej planini je bil sneman del prvega barvnega slovenskega filma "Srečno Kekec".

Snežna odeja je postajala z višino zahtevnejša in pomoč moških pri gaženju je bila dobrodošla. V jutranjem soncu smo občudovali razglede na Zahodne Julijce, vrh Mangarta na dosegu rok, kuliso vrhov Loške stene. Meglice, ki so se občasno podile tu in tam, so  pokrajino naredile mistično. Noro lepo! Uživali smo v spokojnem miru in tišini, ker je bila cesta zaradi snežnih razmer zaprta. Nikjer človeka, le osameli kombi, ki je obtičal v snegu pred zadnjim tunelom in je čakal na povratek lastnika.

 Na sedlu Čez Plazje je, kljub zahtevnim zimskim razmeram, padla odločitev , da se vzpnemo  na vrh. Za dosego cilja in spust nazaj na sedlo so bile še kako potrebne izkušnje in previdnost. Vse to smo imeli.

Nadaljevali smo pod stenami Malih špic, premagovali globoke zamete, se spustili na cesto in Sestopili na izhodišče preko Ilovca, po lažji markirani poti.

 Bili smo zgodnji, zato smo se zapeljali do  Predela , kjer smo turo zaključili z željo, da spijemo še kavo ali čaj. Razočarani smo gledali v zaprta vrata. Preostal nam je samo povratek domov, nekateri po dolini Soče v Tolmin, drugi preko prelaza na Štajersko in v Ljubljano.

 Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

Slavica Biljat

foto Lidija Kranjc

Natisni