Suhi vrh, 2109m, redko obiskani vrh nad Vršičem

Written on .

b_250_150_16777215_00_images_stories_pohodi_2020_Suhi_vrh_2020_12.jpgNa našem najvišjem cestnem prelazu smo težko ugibali, koliko obiskovalcev, ki iz Vršiča romajo na višjo sosedo Mojstrovko, je že stopilo na Suhi vrh. Kdor bi dežural na Grebencu, bi jih zelo malo naštel, če bi sploh imel kaj šteti. S tem imenom je vrhov v Sloveniji in zamejstvu veliko, a izmed vseh je naš vrh edini dvatisočak.

Ko smo prisopihali na sedlo Vratca po zlizani, krušljivi škrbini, ki so jo končno zavarovali z  jeklenico, se nam je njegova podoba postavila na ogled. Ugotovili smo, da vrh ni za vsakogar. Nekaj časa smo nadaljevali še po zdelani markirani poti do Grebenca in se z njega spustili na brezpotni svet pod Mojstrovkami. Nikjer ni bilo človeka, ki bi si zastavil isti cilj.

 Možici so nas usmerjali do sedla pod vrhom, kjer je bil začetek vzpona po grebenu na vrh. Zaradi izpostavljenosti, krušljivega terena, majavih skal, je bil vsak udeleženec dodatno varovan s plezalno vrvjo, prav tako tudi pri sestopu po južni smeri na sedlo.

 V dolino smo sledili že precej obledelim, rumenim markacijam iz časov pred drugo svetovno vojno. Mimogrede smo skočili še na vrh Vršič, Miha hitrih nog, pa še na Mojstrovko. Dohitel nas je na Vršiču.

 Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

Slavica Boljat

Natisni