Spominski pohod v Dražgoše

Written on .

b_250_150_16777215_00_images_stories_pohodi_2020_P1120275_1.jpgPlaninsko društvo Tolmin  letos organiziranega spominskega pohoda v Dražgoše ni razpisalo. Ker sem se doslej udeležila iz spoštljivega odnosa do spominov na tragične dogodke, ki so se leta 1942 zgodili v Dražgošah, že veliko srečanj, tudi v bolj neprijaznih vremenskih razmerah, dežju in hudem mrazu, se mi je ob letošnji napovedi zelo lepega vremena zdelo škoda zamuditi prireditev.

Očitno je tako razmišljalo kar nekaj naših planincev, saj se nas je na železniški postaji zbrala lepa skupina, še nekaj pa se jih je pridružilo iz Baške grape.

Pot čez Jelovico je tokrat potekala v čisto drugačnih razmerah. Nikjer snega, niti mraza, pot suha in le malo kje poledenela. Na Rovtarici so nas navadno pozdravile s snegom bogato obložene smreke, letos nas je pričakala zelena narava in le okrog Gozdarske koče Rovtarica snega za vzorec. Tako sem letos prvič opazila nedaleč od koče skromen spomenik na naravni skali, posvečen vsem padlim na Rovtarici v letih 1941 -1945, ki so ga postavili že leta 1960, pred časom pa je bil obnovljen in mogoče tudi zato bolj viden. Pred njim je gorela sveča.

Planinska društva so organizirala 63.pohod Po stezah partizanske Jelovice iz različnih smeri. Naša pot se je še v temi s svetilkami začela v Soteski, kjer vlak ta dan izjemoma ustavi, vzpenjali smo se preko Jelovice,  na Rovtarici so nam v gozdarski koči postregli s hrano in pijačo, od tam pa smo v lepem sončnem vremenu nadaljevali pot do Dražgoš.

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

Besedilo in foto: Cvetka Jug

Natisni