Dan planinskih doživetij na Lisci

Written on .

b_250_150_16777215_00_images_stories_pd_2019_Lisca_2019_6.jpgLetošnje že 37. srečanje slovenskih planincev v soboto, 15. junija 2019, je na Lisci nad Sevnico potekalo že tretjič (po letih 1981 in 2002). Lisca premore kar dve planinski postojanki, Jurkovo kočo, prvo je že leta 1902 zgradil nadučitelj in pionir posavskega planinstva Blaž Jurko, med vojno je bila požgana in ponovno zgrajena leta 1948, in Tončkov dom.

Na vrhu 948 metrov visoke Lisce stoji tudi meteorološka postaja. Ob obeh kočah pa je ob pomoči Občine Sevnica in v sodelovanju s planinskim društvom nastalo več športnih igrišč, ki omogočajo razne aktivnosti, in otroških igral, v Tončkovem domu je urejena naravoslovna učilnica, priljubljeno je tudi vzletišče za jadralne padalce.

Na vrh Lisce vodi iz različnih smeri več pohodnih, kolesarskih, sprehajalnih poti, tudi plezalna, naša po številu bolj skromna skupinica si je za izhodišče izbrala vas Breg. V kraju Razbor na višini 485 metrov smo na informativni tabli izvedeli, da je bila vas leta 2008 izbrana za najlepšo hribovsko vas, ima pa tudi mogočno cerkev sv. Janeza Krstnika. Pot nas je nato vodila najprej mimo žitnih polj, ponekod je bila pot tudi malo bolj strma, vendar v senci krošenj dreves, kar je bilo glede na topel junijski dan zelo dobrodošlo. Trud je bil na vrhu poplačan z razgledi na Posavsko-Zasavsko hribovje, Gorjance, Snežnik, dolenjsko pokrajino, dolino reke Save, medtem ko so nam megle zakrivale Julijce, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke.

Srečanja v organizaciji Planinske zveze Slovenije, Planinskega društva Lisca Sevnica, MDO PD Zasavja, Občine Sevnica in KŠTM Sevnica se je udeležilo okrog 2500 pohodnikov, kolesarjev, plezalcev. Na prizorišču so se odvijale razne aktivnosti, predstavili so se markacisti, gorska reševalna služba, policija, varuhi narave, lokalna skupnost in razna podjetja, velik promet je imela plezalna stena. Na panojih so razstavili nagrajene fotografije natečaja Zasavska planinska pot. Pa še bi lahko naštevala. Poleg predsednika planinskega društva iz Sevnice in predsednika meddruštvenega  odbora je med bogatim kulturnim programom zbrane nagovoril tudi župan Občine Sevnica in v imenu PZS predsednik Jože Rovan.

Med 49 nosilci društvenih praporov je naše društvo zastopal praporščak Vlado Šorli. Predvsem pa smo med obiskovalci srečevali znance, prijatelje iz drugih društev, z njimi poklepetali, spoznali tudi nove prijatelje, kar pa je tudi eden izmed namenov vsakoletnega planinskega srečanja.

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

Besedilo in foto: Cvetka Jug

Natisni