Dan slovenskih planinskih doživetij 2018 na Rogli

Written on .

b_250_150_16777215_00_images_stories_pohodi_2018_Rogla_2018_12.jpgV zgodnjih jutranjih urah, ko se je počasi prebujalo jutro, smo se v soboto, 16.6. vozili proti Ajdovščini, kjer nas je čakal prevoz, (avtobus in dva kombija)  za srečanje na Rogli. Zbrali smo se ljubitelji gora iz planinskih društev Posočja in skupno nadaljevali po avtocesti proti Ljubljani, Štajerski, na Roglo.

Organizatorji so nam ponujali pestro dogajanje za vsakogar: za otroke, družine, kolesarje, pohodnike, plezalce.... Tolminci smo se odločili za ogled visokega barja, na katerem je več majhnih jezerc- barjanskih oken, ki so barju prinesle ime Lovrenška jezera. Lepo urejena pot, po lesenih brveh, nas je privedla do osrčja barja, za pogled "od zgoraj", pa je poskrbel leseni razgledni stolp. Za krožno pot smo porabili tri ure zmerne hoje.

 Ob vrnitvi na Roglo smo opazili, da se je med tem časom zbrala že velika množica- več kot dva tisoč ljubiteljev gora, od najmlajših do najstarejših. Okrepčali smo se s "pohorskim loncem", po tolminsko bi rekli "ješprenj ali kaša".

Točno ob 14 uri se je začel slovesni sprevod praporščakov iz 60 planinskih društev. Počastili smo jih z bučnim aplavzom.

Za uvod uradnega dela je po zeleni prostrani Rogli zadonela planinska himna »Oj, Triglav, moj dom«. Potem je sledil pozdrav in dobrodošlica predsednika PZS - Jožeta Rovana, predsednika PD Zreče - Matjaža Korošca, ter podžupana Občine Zreče - Draga Šešerko. Program je povezoval Jurij Vodovnik, za prešerno vzdušje, pa sta poskrbela mladi igralec na harmoniko Jakob in ansambel Žurerji z domačimi vižami.

Srečanje je potekalo v prijetnem vzdušju, ki se je še dolgo nadaljevalo potem, ko smo že odhajali na daljne konce Slovenije.

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

Slavica Boljat

 

Natisni