Burnjak planinske družine Benečije nie mogu bit lieuš

Written on .

b_250_150_16777215_00_images_stories_pohodi_2017_Burnjak_2017_3.jpgso naslovili prispevek v Novem Matajurju, tedniku Slovencev v Videmski pokrajini, o  prazniku kostanja v Čarnem varhu, nekdaj največji vasi v Benečiji, ki je včasih štela preko 600 ljudi, danes pa tam prebiva le 25 domačinov, kot je povedala predsednica Planinske družine Benečije Luisa Battistig.

V nedeljo, 8. oktobra 2017, pa je bilo v Čarnem varhu, ki sicer sameva ob zaprtih hišah, res veselo, prijetno in tudi poučno. Organizatorji so se potrudili, da bi obiskovalcem čim bolj predstavili vas in nasploh Benečijo, kako so živeli včasih in kakšno je življenje danes v tem odmaknjenem kraju. Zato so odprli vrata muzeja (Muzej blumarjev an vasi) v nekdanji šoli, ki s starimi predmeti in tudi njihovimi poimenovanji pripoveduje o življenju v preteklosti, zaščitni znak vasi predstavljajo blumarji, pustne šeme v belih oblekah in pisanih pokrivalih. Ogledali smo si lahko pred kratkim obnovljen električni mlin in edino še delujočo mlekarno v Benečiji, kjer lastnik izdeluje sir, ki ga poznajo daleč naokrog, pa tudi maslo. Beneška folklorna skupina Živanit je pripravila delavnico ljudskih plesov za otroke in odrasle, nastopili so tudi člani Beneškega gledališča.

Praznika kostanja v Čarnem varhu se je udeležilo veliko domačinov iz bližnjih pa tudi bolj oddaljenih vasi in tudi planincev iz sosednjih planinskih društev, s Štupce je pripešačilo kar cel avtobus pohodnikov iz Obalnega planinskega društva Koper. Na pohodu, ki so ga poimenovali Sedem planin, smo planinci večinoma skozi gozd prehodili pot od planine do planine, kjer še stojijo ponekod bolj, drugod manj ohranjene zgradbe, ki jih preraščata trava in grmovje, včasih pa so stale sredi pašnih površin.

Da bi praznik opravičil svoje ime, seveda ni šlo brez pečenega kostanja, ki je dišal daleč naokoli, postregli pa so nam tudi s paštašuto, polento in sirom, pa z domačim pecivom itd. Sicer pa je vzdušje na prireditvi težko podrobno predstaviti. Dogodek je potrebno doživeti, tako kot so ga prvič nekateri iz naše skupine.

Na pobudo vodnice Slavice in Darija smo se vračali skozi našo najzahodnejšo vas Robidišče na nadmorski višini 650 metrov, ki podobno kot Čarni varh živi le še z devetimi prebivalci.

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

Cvetka Jug

Natisni