Po zgodovinski poti okoli Kobarida

Written on .

b_250_150_16777215_00_images_stories_pohodi_2017_Kobarid2_2017_7.jpgNa velikonočni ponedeljek, 17.4.2017, smo imeli srečanje s planinci SPD Trst, ki smo ga popestrili z izletom po zgodovinski poti okoli Kobarida. Srečanja se je udeležilo 46 članov iz SPD Trst in devet članov PD Tolmin. V lepem, sončnem dnevu smo se zbrali pred mlekarno"Planika" v Kobaridu in krenili preko Napoleonovega mosta na levi breg Soče.

Pot nas je nato vodila po stezi tretje obrambne črte italijanske vojske, skozi strelske jarke, utrdbe in zgradbe. Na vzpetini, kjer kraljujeta mitraljeskoo gnezdo in opazovalnica, se nam je odprl prelep razgled na velik del zgodovinske poti in na zelene tolmune Soče.

Od tu se je pot odcepila proti slapovoma, mali in veliki Kozjak, ki sta nam ponujala  nepozaben prizor. Na desni breg Soče smo prišli po 52 m dolgi  brvi in nadaljevali po stezi, ki so jo uporabljali že staroselci, deloma pa so jo dogradili še italijanski vojaki, na Tonocov grad. Tonocov grad je skalna vzpetina, ki je bila, zaradi svoje naravne zavarovane lege, skozi stoletja uporabljena kot naselbina staroselcev iz različnih prazgodovinskih obdobij ( rimskega časa, pozne antike, srednjega veka). Odlično ohranjene ostaline ter bogate najdbe uvrščajo Tonocov grad med najpomembnejše poznoantične višinske naselbine v Vzhodnih Alpah.

Po kratkem oddihu in "gasilski" sliki, smo nadaljevali po gozdni stezi do kostnice na Gradiču in cerkve Sv.Antona ter se nato spustili mimo podora do kampa "Koren", kjer smo izlet zaključili s primorsko joto in ocvirkovco. Ko je zagrmelo in se je vlil dež, smo bili že pod streho.

 Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

Foto in besedilo Slavica Boljat

Natisni