Nepal po potresu - zimski planinski večer

Written on .

b_250_150_16777215_00_images_stories_pd_2016_1-2016-17_M.jpgZa dva groša fantazije: Nepal po potresu

Knjižnica Cirila Kosmača v Tolminu, 12.10.2016 ob 19.00

Ko te himalajska božanstva sprejmejo v svoje osončje, začutiš moč in mogočnost narave. Opojno kuliso večno zasneženih velikanov raztrga podoba Nepala po potresu. Lansko drhtenje tal je za sabo pustilo opustošenje in ljudi pregnalo pod pločevinaste strehe in plastične ponjave, pred neusmiljeno zimo sta jih udarila še zdesetkan turistični obisk ter pomanjkanje goriva in plina. A skromni in iznajdljivi Nepalci ohranjajo vedrino, ostajajo eno samo sonce z občudovanja vrednim posluhom za sočloveka. Groš ali dva fantazije zanje lahko primaknemo tudi sami. Namaste! (Manca Čujež)

Gostja prvega večera v letošnji sezoni zimskih planinskih večerov,   Manca Čujež, je popotnica in novinarka s Kozjanskega, predstavnica Planinske zveze Slovenije za odnose z javnostmi, sodelavka Festivala gorniškega filma, priloge Ona in Planinskega vestnika ter planinska vodnica PD Slivnica pri Celju.

Je neutrudna popotnica, ki svoja popotniška doživetja že vrsto let deli s poslušalci tudi na potopisnih predavanjih. Vleče jo želja po odkrivanju nepoznanih kotičkov našega planeta in spoznavanju svetovnih kultur, ki jo  pogosto odnese prek domačih meja. Svoj prosti čas poleg obiskov gora rada izkoristi tudi za druge radosti v naravi, druženje z iskrenimi ljudmi in dobro čtivo.

Ena od poti, ki jo je kot gornico in človeka najbolj zaznamovala, je večkratno raziskovanje Himalaje. Po potresu v Nepalu se je vrnila, da bi pomagala po razdejanju. V gorah združuje svoje delo in konjiček. Brati gore je tudi eden od projektov, kjer združuje več svojih ljubezni – gore in knjige, ki so, kot pravi, najboljši par. Prijazni Nepalci so ji zlezli pod kožo že pred leti, po potresu pa je sklenila, da je znova čas za skupno širjenje ust v nasmeh in vnovično postavitev Nepala na turistični zemljevid sveta.

 Prisrčno vabljeni na naš prvi večer v letošnji zimski sezoni!

Natisni