Postaja GRS Tolmin - 6 intervencij v treh dneh

Written on .

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_2022_Temljine.jpgNekaj dni zatišja  brez nesreč se je prehitro končalo. V začetku tega tedna  so se spet kar vrstile. Šest v treh dneh.

V nedeljo 10.7.2022 so nas obvestili o planincu, ki je obnemogel na spustu s Črne prsti proti Podbrdu.  Le nekaj minut kasneje je prišlo obvestilo še o jadralnem padalcu, ki si je na vzletišču Kobala pri ponesrečenem poskusu vzleta zlomil gleženj. 

Zbrani reševalci smo se razdelili v dve skupine. Prva je odhitela  nad Kalarsko brdo, planinca na nosilih TSL prenesla do terenskega vozila in ga prepeljala v Podbrdo. Prijatelji so poskrbeli za prevoz domov.

Druga skupina je na vzletišču Kobala nudila pomoč ekipi NMP Tolmin pri oskrbi poškodovanega padalca in ga na nosilih prenesla na vzletišče. Za transport do bolnišnice je poskrbela dežurna ekipa GRS na Brniku in posadka helikopterja SV.

 V ponedeljek dopoldne so nas obvestili o padcu dveh padalcev na Temljinah. Na kraju nesreče smo našli 3 padalce. Dve padalki sta se pri pristanku huje poškodovali, en padalec pa je obvisel na drevesu. Po zdravniški oskrbi s strani ekipe NMP Tolmin je za transport poškodovanih v bolnišnico poskrbela dežurna ekipa na Brniku in posadka helikopterja LPE. Nepoškodovanega padalca in padalo pa so z drevesa rešili gorski reševalci.

 Komaj se je intervencija zaključila, že so nas obvestili o slabosti tuje planinke na sestopu s Krasjega vrha. Na kraju je posredovala dežurna ekipa GRS na Brniku skupaj s posadko policijskega helikopterja, ki je obolelo planinko prepeljala na pristajališče v Tolmin do reševalcev NMP Tolmin.

 Med samo intervencijo je prišel še en klic o nenadni slabosti triletnega otroka pod planino Zaslap. Tudi tu je posredovala dežurna ekipa GRS na Brniku. Posadka policijskega helikopterja je obolelega otroka skupaj z njegovo mamo nemudoma pripeljala v Kobarid, kjer ga je že čakal  do zdravnik.

Tudi torek 12.7.2022 ni minil mirno. Popoldne so nas poklicali v Tolminska korita, kjer je zaradi pika ose prišlo do hujše alergične reakcije pri tuji pohodnici. Zdravstvena ekipa NMP Tolmin je obolelo oskrbela, gorski reševalci pa smo jo iz Tolminskih korit prinesli do reševalnega vozila. 

Danes je nov dan. Naj bo mirnejši, kot so bili pretekli.

Postaja GRS Tolmin

Miljko Lesjak

 Več fotografij tukaj

 

Natisni