Reševanje planinke na pobočju Krna

Written on .

Reševanje na KrnuLepa in s soncem obsijana zadnja nedelja v tem letu je v gore zvabila množico planincev. Vsaj na Krnu jih je bilo po pripovedovanju obiskovalcev najmanj 50. Iz doline je videti ta vrh le na pol zasnežen in prijazen, dostopen skoraj v letni obutvi. A videz vara, saj na njem vladajo prave zimske razmere, ki zahtevajo tudi pravo zimsko opremo.

Okoli 13. ure je planinki na trdi, mestoma poledeneli podlagi na vrhu Krna zdrsnilo. Zaustavljanje s cepinom ni bilo uspešno. Po strmem pobočju je drsela okoli 250 m in se hudo poškodovana zaustavila v zapihanem snegu. V bližini sta bila gorska reševalca, ki sta ji takoj pomagala in sprožila reševanje. 

Na kraju je posredovala dežurna ekipa HNMP na Brniku z zdravnikom in reševalcem letalcem. Pilota helikopterja Slovenske vojske je pri reševanju oviral močan veter v sunkih, zato je bila na planini Zaslap  že pripravljena večja skupina reševalcev za primer klasičnega reševanja. Posadki je uspelo varno dvigniti ponesrečeno planinko v helikopter in jo prepeljati v Ljubljanski klinični center na zdravljenje.

Planinka je bila za nameravano turo ustrezno opremljena. So pa reševalci  opazili kar nekaj planincev, ki so vzpon na vrh Krna nameravali opraviti kar z malimi derezicami. Večina njih se je po opozorilu obrnila, saj so hitro ugotovili, da razmeram za vzpon niso kos. 

Planince opozarjamo, da so v gorah zahtevne zimske razmere, da je  potrebno imeti s seboj ustrezno tehnično opremo in jo predvsem znati tudi varno uporabljati. 

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

 Fotografije: Čopi Simon, Lesjak Miljko

 Miljko Lesjak

Natisni