Poročilo SAO o delu v letu 2008

Written on .

Poročilo o aktivnostih SAO v letu 2008

                          Občni zbor PD Tolmin

Še eno leto je za nami, za nekatere bolj za druge malo manj uspešno, ampak važno je, da nas volja za novimi izzivi ni zapustila in tako že pridno sledimo ciljem, ki smo si jih zastavili za letošnje leto. Odsek še živi in verjamem, da bo tudi v bodoče, saj prihaja nova generacija mladih in čeprav je tempo življenja drugačen kot je bil pred 10-15 leti nas nekaj tastarih kljub vsemu najde čas tudi za podmladek in jim predajamo z leti pridobljeno znanje.

 

Plezalne aktivnosti

Turno smučanje

Precej se je smučalo v Tolminskih hribih, kjer je bil opravljenih nekaj spustov po Škrbinski plošči, Simon je smučal južno grapo v Laški planji, kar nekaj spustov je bilo opravljenih v Kaninskem pogorju, v aprilu je bil organiziran Čarov turni smuk izpod Kanina v Žago. Obdelovalo se je strmine v Krnskem pogorju, Mojstrovki in Prestreljeniku.

 Slapovi

Lani ni bilo ravno obilo narejenih slapov, ampak nekaj pravih dni pa je le dopustilo, da se je dalo vsaj okusiti čare zaledenelih  slapov in tako se je splezalo slapova pod Črnikom in slap Kožljak. V Rajblu se je splezalo slap Fortino, v Tamarju centralni slap pa tudi na Jezerskem Sinji slap.

Zimske aktivnosti

V glavnem se je obdelovalo domače gore v okolici Krna pa Tolminske hribe tja do Rodice. V Krnskem pogorju je bila preplezana večina že klasičnih grap katere se je povezalo z pristopi na vrhove, običajno na Batognico in naprej na Krn. Plezana je bila tudi Bela grapa v Migovcu, katero je tudi prvenstveno bordal Peter P.  Na podoben način so bile plezane nekatere grape in prehodi v okolici Novega vrha in isto se je povezalo greben do Rodice. Nekateri člani so obiskali Jezersko in v Dolgem hrbtu preplezali Teranovo smer in po dolgem času je bila plezana Snežinka v Snežnih vrhovih.

Skala

 Vzpodbudno je dejstvo, da se je kar nekaj članov odseka potikalo po skalah in stenah doma in na tujem. Darko in Peter P. sta splezala dve prvenstveni smeri. V Kaninskem pogorju sta splezala spominsko smer našemu Gašperju, drugo pa v Vrh krnice v Loški steni. Darko je bil tudi precej dejaven v Novem vrhu, Vežici, v navezi z Rejcem I. je plezal v Štajerski rinki pa tudi  Dolomite sta obiskala in kot že klasično je soliral nekaj smeri v Triglavu in Vršacu.

Nekaj smeri se je splezalo tudi v Triglavski steni: Bavarska, Skalaška, Gorenjska, Wisjakova  in Tržaška, ta je bila Andreju S. za izpitno turo za alpinista.

V Prisojniku je bil plezan Hudičev steber, v Draškem vrhu smer DKV in Viharnik v Vršacu.

V Srednjem vrhu sta naveza Koren-Kapitan splezala prvenstveno smer, prvo ponovitev sta opravila brata Smrekar. Precej se je obiskovalo tudi stene v Belih vodah, Srebrnjaku in Mali Mojstrovki. V Kamniških Alpah v Kalški gori sem plezal SV raz in ta smer mi je bila za izpitno turo za alpinista. Pohvalit moram pripravniško navezo Krajnik – Gruden in njun vzpon v smeri ZSZ v Škednju.

Tujina

Kot sem že omenil so se nekateri odpravili v Dolomite in tam uživali v klasičnih smereh. Pripravniki so opravili z smerjo Studlgrat v Grossglocknerju in preko vrha sestopili v dolino. Nekaj nas je obiskalo Južnoameriške Ande v dveh ločenih odpravah. Glede na vreme in zdravstvene težave je bilo opravljenih  kar nekaj vzponov na pet in šesttisočake po normalnih smereh in nabralo se je kar nekaj izkušenj z visokimi gorami.

 ŠPO

 Do zaključka šolskega leta sta mlade športne plezalce vodili sestri Rutar, in nekaj je bilo tako zagnanih, da so poizkusili v tekmovanju Zahodne lige. V oktobru je plezalce prevzel Peter Mrak. Dela z tremi skupinami približno 30 otrok od 6-14 leta tako, da podmladek za v bodoče je.

 Druge aktivnosti

V plezališču v Čiginju se je očistilo desni del stene in na novo uredilo napise. V plezališču pod Kopitcem se je navrtalo nekaj novih smeri, nekatere pa prevrtalo in popravilo. Pod steno se je uredilo novi klopci in razširilo prostor. Krivci za vse to so pa isti pobje kot do sedaj. V plezališču pod Osojnico je Kapitan navrtal štiri nove smeri. V centru se je položil laminat in očistilo vse oprimke na plezalni steni. Uredilo se je tudi prostor za drva. Nekaj članov se je kot vsako leto udeležilo gorskega teka na Črno prst in teka štirih občin.

 Izobraževanje

 V oktobru se je začela alpinistična šola, katero obiskuje 12-14 tečajnikov in z katerimi smo opravili dve skupni turi v hribih in prav tako smo nekateri vodili tečajnike iz prejšnje šole plezat v hribe. Miranda se je udeležila inštruktorskega tečaja pod Grossglocknerjem, Andrej in Igor pa sva uspešno opravila izpite za alpinista.

 Načrti

 Opraviti moramo še nekaj manjših del v okolici centra in po dogovoru z CZ zapreti še ostale garažne prostore pred centrom. Nadaljevali bomo z alpinistično šolo in jo po programu izpeljali do konca in z resnimi in pridnimi nadaljevali z plezalnimi aktivnostmi v gorah. Letos je 30 letnica SAO in na občnem zboru je bilo povedanih v ta namen nekaj idej in prevladujejo mnenja oz. želje, da bi se

organiziralo večdnevni plezalni tabor.

 

Člani SAO vam in vašim bližnjim želimo SREČNO na vseh vaših poteh.

 

Plave 18.3.2009                                                                  Načelnik SAO

                                                                                               Vidrih Igor

Natisni