Planinsko društvo Tolmin

GRS Tolmin-Reševanje v Gradiški Turi

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_grs_14_gradika-tura05-2014.JPGPred dnevi smo lahko na strani Gore-ljudje prebrali zahvalo planinca - plezalca za pomoč in reševanje ob nesreči, ki se mu je zgodila v Gradiški Turi -  http://www.gore-ljudje.net/novosti/105806/.  Vsake pohvale o svojem delu smo veseli, a če jo zapiše tisti, ki smo ga reševali, nam to še toliko več pomeni.

 

Nesreča se je zgodila pred mesecem dni, v petek 21.03.2014 okoli 10.15 ure. Plezalcu je na vstopu v plezalno smer v Gradiški Turi zdrsnilo in si je pri tem zlomil  desno nogo. 

 Operater na Regijskem centru za obveščanje v Novi Gorici je za reševanje aktiviral reševalce Postaje GRS Tolmin, skupina Ajdovščina. Ti so se klicu na pomoč, tako kot ponavadi,  takoj odzvali.  Čakanje na pomoč je navadno za poškodovanega zelo mučno in se vleče, a če je tokrat v svojem prispevku sam zapisal, da so bili njem zelo hitro, potem bo to držalo. Le kake pol ure je minilo od aktiviranja reševalcev pa do njihovega prihoda na kraj nesreče skupaj z ekipo NMP.  Poškodovano nogo so mu imobilizirali z opornico in ga namestili na nosila UT 2000.  Ob varovanju z vrvjo so ga spustili kakšnih 150 m nižje na stezo in prenesli do terenskega vozila. Sledil je še krajši prevoz s terenskim vozilom do mesta, kjer je bilo parkirano reševalno vozilo NMP Ajdovščina, s katerim so ga odpeljali na zdravljenje v bolnišnico v Šempetru.

 Za gorske reševalce iz Skupine Ajdovščina je bila to letošnja že deveta intervencija.

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

Besedilo in fotografije: Miljko Lesjak

Natisni E-naslov